Варуфакис: Они у Европској Унији који желе да Грчка напусти еврозону се играју ватром


Јанис Варуфакис, Министар финансија Грчке
Јанис Варуфакис, Министар финансија Грчке

Они у Европској Унији који желе да Грчка напусти еврозону се играју ватром, изјавио је данас грчки министар финансија Јанис Варуфакис.

Према његовим речима, ништа неће спасити Унију од домино ефекта уколико Грчка или било која друга чланица напусти зону евра.

„Свако ко се игра идејом одсецања делова еврозоне, надајући се да ће остатак преживети, игра се ватром“, рекао је Варуфакис у интервјуу шпанској телевизији „Секста“, а пренео је сајт Раша тудеј.

Грчки шеф финансија је у том интервјуу, који је снимљен пре десет дана, а емитован синоћ, упозорио да се варају они у ЕУ који мисле да су заштићени од грчких проблема.

„Неки тврде да је остатак Европе оградом одвојен од Грчке и да Европска централна банка има на располагању могућности да ампутира Грчку, ако то буде потребно, да затвори рану и допусти еврозони да настави даље. Ја веома сумњам да је то могуће тако. Не само због Грчке, већ и због било којег другог дела Уније“, навео је Варуфакис.

Биће немогуће игнорисати страх од могућег домино ефекта у Европи уколико Атина буде гурнута до тачке кад ће морати да размотри напуштање еврозоне, оцењује РТ и додаје да би се банкрот Грчке одразио и на европску привреду, будући да је Грчка дужна Европској централној банци и једна је од 19 земаља које користе евро.

„Када једном идеја да монетарна унија није вечна уђе у умове људи, почињу спекулације… ко је следећи? То питање разбија било коју монетарну унију и пре или касније ће почети да расту каматне стопе, политичке тензије и одлив капитала“, упозорио је Варуфакис.

Извор: Танјуг


Напиши коментар