50 Година чувана тајна како је „Војска духова“ победила Хитлера


 Тенк на надувавање
Тенк на надувавање

Можда не мислите да је рат место за моделирање и уметничке пројекте, али неке од најважнијих тајних операција у Другом светско рату су се заснивале управо на овим вештинама. Заправо, оне су доста допринеле у победи савезничких снага.

Прво морате да разумете колико су ове слике биле тајне. Оне су први пут 1996. године приказане у јавности, а до тада нико никада није причао о њима!

Неки детаљи о 23. специјалној јединици се још увек нису познати јавности. Али, оно што се зна је да је била састављена од око 1.000 војника и да су они инсценирали више од 20 обмана. Они су постали познати као „Војска духова“.

Јединица је била састављена од дизајнера, уметника, глумаца, тонских техничара и архитеката. Њихово знање је употребљено како би помоћу лутки, модела и лажних радио-емисија створили илузију код непријатеља да 30.000 војника управо креће у напад на њих. Они су тако одвлачили пажњу непријатеља док су се прави напади одвијали километрима далеко.

Ове специјалне јединице стигле су са својом збирком гумењака, лажних модела и снимљених звукова стигли у Француску тек после Дана Д.

Можда вам ови модели не изгледају реалистично, али из авиона одају утисак правих авиона и тенкова.

slika 2.2
Лажни авион

Многи од ових трикова су позајмљени из филмске идустрије. Тајна екипа уметника не само да је направили тенкове, џипове и камионе на надувавање, већ су и снимили звуке тешке артиљерије, која је звучала реално и могла да се чује са 20 километара удаљености. Звучала је као да читава армија креће у напад.

Пошто би надували лажне тенкове који су били офарбни у камуфлажне боје, војници би провозали празне камионе како би дочарали призор да се пешадија распоређује. Ишли су толико далеко да су створени и лажни логори са све вешом који се суши.

Обмана је функционисала овако: када лажни напад привуче пажњу непријатеља, на другој страни почиње прави напад. На овај начин нацистичке снаге су губиле драгоцену муницију бомбардујући лажне тенкове, камионе и авионе.

sloka 2.3
Шематски приказ тенка (модел М4) на надувавање

Коначно, као последњи део слагалице, војници који су били глумци позиционирани у француским градовима, представљајући се као генарали и други високи званичници. Појављивали би се на јавним местима и разговарали гласно о намештеној акцији, водећи рачуна да непријатељи чују шта треба.

И поред стварања лажне војске, ови уметници и дизајнери „Војске духова“ своје вештине су искористили и како би документовали оно што су видели, како би будуће генерације училе о Другом светском рату.

Једни од регрута војске духове били су и модни дизајнер Бил Блас и сликар Елворт Кели.

slika 2.4
   Лого „војске духова“

Војска духова организовала је више од 20 операција у Француској, Белгији, Луксембургу и Немачкој. На овај начин су спасили на хиљаде живота, а неправда је у томе што су због тајности ових операција себе бацили у заборав више од 50 година.

Ми тек сада сазнајемо шта је све овај тим из сенке урадио како би помогао да се нацисти поразе једном за свагда.

Извор: Блиц


Напиши коментар