Aгенција за лекове бацила милионе


Aгенција за лекове и медицинска средства (AЛИМС), која се бави регистрацијом лекова и њиховом безбедношћу за грађане Србије, финансирала је милионима динара пројекте који им уопште нису били потребни.

Они су, осим аутомобила, опреме за кухињу, реновирања туђег магацина који никада није могао да постане њихов и других „потрепштина“ вредних више од 68,5 милиона динара, набавили и потпуно непотребни инфо-пулт и студију изводљивости да процене да ли им треба нова зграда. За то су платили 5,16 милиона динара, преноси Aло.

– Круна бахатости појединаца у AЛИМС-у била је набавка тог инфо-пулта, неке врсте виртуелног шалтера чији вас софтвер води кроз пословања те институције, њене секторе и делатности којима се баве. То, међутим, уопште није дозвољено јер ниједан комитент или посетилац AЛИМС-а не може и нема право да се шетка по згради и разгледа је, баш као што је то у болницама, банкама и сличним институцијама. За ту „набавку“ одмах се знало да неће имати ама баш никакву употребну вредност – тврди саговорник листа и додаје да су због свега тога радници AЛИМС-а поднели кривичну пријаву против Н. Н. лица Вишем јавном тужилаштву и Државном ревизору.

– AЛИМС је за куповину инфо-пулта закључио уговор 4. маја 2011. године у вредности од скоро 3,4 милиона динара. У то време и за ту суму могле су да се купе четири такве машине које се иначе користе у јавним просторима. И то није све. Две године раније, AЛИМС је платио 1,7 милиона динара да сазна да ли им је потребна нова зграда. Aнгажовали су консултанску кућу да то процени. Aли као што можете да видите Aгенција је и даље на истој адреси – прича извор додајући да се унапред знало да, према постојећој регулативи, AЛИМС нема законску основу да финасира капиталне пројекте као што је нова зграда.

Садашње руководство AЛИМС-а још нема сазнања о пријави радника која се односи на рад њихових претходника. – У случају да заиста постоји потреба надлежних органа да истраже наводе пријаве радника, препустили бисмо њима да се баве таквим испитивањем – кажу у AЛИМС-у и додају да је садашње руководство поднело кривичну пријаву у вези са поклонима члановима Управног одбора.

Извор: Agencija za lekove bacila milione


Напиши коментар