Алексеј Захаров: Живимо у систему тајних друштава


zaharov-02
Алексеј Захаров

На питања одговара директор специјалног програма Московског центра за заштиту од стреса, Алексеј Захаров

Алексеј Валеревич, хајде да поразговарамо о историји појаве тајних друштава. Зашто су се она појавила?

– Тајна друштва су практички постајала одувек. Човек је биће колектива, а сваки колектив подразумева постојање хијерархије. Увек је потребно да се људи чврсто повежу и усмере ка решавању ових или оних задатака. Тајни карактер таквих уједињавања подразумева искључивост, ексклузивност. Важно је било не само да се сачува у тајности нека информација, већ и да се истакнe посебан статус. Прва уистину тајна друшта су организовали шамани и људи који су им помагали. То јест, она су имала религиозни, карактер култа. Овде се радило о чувању важне информације. Шаман је могао да лечи људе, да психички утиче на њих, да обезбеђује везе са прецима, да објасни устројство света. Замислите невелико племе Евенкија које у условима зимских мећава не може да се креће. Људи врло дуго живе једни поред других и не виде ништа осим мећава. Шаман није могао да дозволи да упадну у депресију, те је приказивао детаљну слику о свету и причао им о историји њиховог племена. Приликом извршавања култних радњи шаман није могао да иде у лов или роболов, те су га људи којима је он помагао хранили. Шаман своје знање није предавао било коме, јер би у рукама лошег човека оно могло да произведе много зла. На пример, неке биљке могу бити и лек и отров.То се односи и на методе психолошког утицаја на људе. Због тога је шаман пажљиво бирао своје помоћнике.

Постепено, знање је постајало све веће, племенске заједнице су нарасле, формирале су се државе. Појавили су се жреци и цареви који су деловали у тесној вези и развијали методе манипулирања великим групама људи. И та знања је било потребно чувати у тајности. На тај начин увећала су се и тајна друштва која су чувала и предавала знање с колена на колено.

Развојем трговине започело је нагомилавање знања о вредностима разних ствари код разних народа. Трговци су почели да стварају своја тајна друштва где су скупљали и чували та знања. Постепено су злато и сребро изабрани као заједнички (општи) еквивалент вредности, али је цена тих метала била различита на различитим местима. као резултат тога, појавила се заједница (удружењe) финасијера које није оперирало толико робом, колико новцем и одређивао је вредност монета разних народа. Најпознатији су финасијери из италијанских градова–држава: Венеције, Ђенове и низа других. Јевреји су се активно бавили зеленаштвом. Из тих друштава израсла су савремена финасијско–економска тајна друштва и банке са њиховим банкарским тајнама. Успут, скоро све религије сматрају зеленаштво грехом. Зато су банкари с једне стране били изабраници, будући да владали ексклузивним знањима, а с друге они су били изгнаници из друштва, јер њихове делатности није одобравала религија.

Витезови и црква

А како су се појавили витешки редови?

У почетку су витешки редови укључивали невелик круг људи који су знали основне тајне хришћанске религије. Свака религија подразумева постојање круга изабраних – то су пророк и његови помоћници. Ти људи представљају тајно друштво. Очигледно да су прво хришћанско тајно друштво Христос и апостоли. Они су знали основе нове религије и ширили су је светом. Апостоли су одређивали оне који ће постати хришћански свештеници. А много касније римокатолички свештеници су ствaрали витешке редове који су чували и од неријатеља бранили хришћанске тајне и светиње.

То тајно знање је у многоме било наслеђе шаманизма и обдарило је човека способношћу да утиче на друге људе. Постепено су витешки редови добили на снази и почели да се отимају контроли римског папе. Они су изградили односе са муслиманима, кaо и са италијанским трговцима и финансијерима. Није тајна да је Четврти крсташки поход финансирала Венеција. Циљ је био традиционални, ритуални проглас о „ослобођењу Гроба Господњег у Јерусалиму од муслимана“. Ипак крсташи су освојили 1204. године не Јерусалим, већ Константинопољ, престоницу хришћанске Византије. Пљачка Константинопоља је невероватно обогатила и Венецију и витезове. Ред темплара се претворио у једну од најбогатијих организација Европе, која није презирала зеленаштво.

Многи су краљеви били дужници тог реда. Почетком XIV века папа Климент V и француски краљ Филип IV уништили су ред темплара, оптужујући их за јерес.  Папска власт се из религиозне постепено претворила у световну, и њој нису биле потребни конкуренти у виду моћних темплара. С друге стране, вође витешких редова су сматрали да је јачање световне власти вишег католичког свештенства издаја првобитне изабраности. Рат између њих био је неизбежан.

До данашњег дана се сачувао само ред Св. Јована Крститеља који је данас познат и под именом Хоспиталијери или Малтешки ред. Тај је ред тесно повезан са Русијом. 1798. године, у време похода на Египат, Наполеон је преузео главно седиште реда на острву Малта. Многи витезови су побегли у Русију и цара Павла прогласили својим господарем. Хоспиталијери нису веровали папској столици јер су га сматрали издајником древних хришћанских канона и окренули су се православном цару који је био ближи тим канонима. То је успут једна од разлога убиства Павла I. У данашње време ред Св. Јована Крститеља је под контролом римског папе.

secretsociety

Масони

Зашто су била неопходна световна тајна друштва, на пример масони?

Религиозни фактор у тајним друштвима је одувек присутан. Код масона постоји поимање вере и постоји много нивоа посвећења (иницијације) и упознавања са тајним знањима. Док не достигнеш врх пирамиде, теби остаје само вера. У сваком тајном друштву постоји појам добра и зла, чак и код сатаниста (код њих једноставно плус и минус мењају места). Масони су били ближи тајним друштвима финансијера и ујединили су нарастајућу буржоазију у борби за власт у разним државама.

Шта људе наводи да се уједињују у тајна друштва?

Основни инстинкти који постоје код сваког човека: преживљавање, продужетак врсте, доминација. Људи инстиктивно теже ка доминацији над себи сличнима. Због тога се и стварају организације како би се ујединили напори у борби са конкуретима, иначе је врло тешко сачувати живот и продужити врсту. Свако тајно друштво се састојало од минимум три групе које се условно могу назвати генералима, официрима и војницима. Овде је врло важан принцип „свој–туђ“. Не тежи сваки човек доминацији у групи „својих“, али свако би да доминира над „туђим“. У неким тајним друштвима војник апсолутно тачно зна да никада неће постати генерал, али му чак и статус војника даје наду да ће да опстане и продужи своју врсту. При том сама чињеница чланства у тајном друштву дозвољава човеку да се осети да је изабран. Врло важну улогу играју знаци различитости: значке, прстење, траке, медаље и т.д. То је оно што повећава статус човека и постаје предмет поноса. Тако се појавила хералдика.

Ми још увек живимо у систему тајних друштава. Например, у СССР–у су били октобристи, пионири, комсомолци и комунисти. У тим друштвима постојале су сопствене заклетве, знаци разликовања, принципи понашања, идеологија, руководиоци. И добијање друштвених преимућстава која су повезана са тим тајним друштвима је било могуће само члановима. Непосвећени их нису добијали.

Да ли су постојала и нека тајна друштва међу женама?

Основно тајно друштво сваке жене је њена породица. Свака породица има своје тајне, своју веру, циљеве и задатке. Главни носилац тих знања је жена, јер она носи и подиже децу. Зато је жена увек мудрија од мушкараца, јер од ње зависи продужетак живота породице. Породица је заправо нужна за рођење и васпитање деце. Прва знања малишани добијају од мајке, а тек после се обликује њихов скуп знања ван породице. Уколико се осврнемо на знаке којима се означавају мушкарац и жена, онда они јасно изражавају да су знања жене концентрисана унутар породице, а мушкараца ван ње. Жене се стално љуте што мужеви имају своје тајне. Из тога често настаје урушавање породице. Али управо мушкарац уносећи знање у породицу развија децу и отвара им нове хоризонте.

Развој или деградација?

Како се данас развијају тајна друштва?

Највеће тајне друштва данас су светске религије, мада су истина отишли далеко од својих корена. Паганске религије су имале јасну везу са природом, давајући човјеку слику света која је повезана са његовим начином живота. Код пољопривредника је то била једна слика, код номада друга. Савремено хришћанство покушава да присталицама из различитих земаља даје једну те исту слику света што слаби везе са реалношћу. Иако је првобитно хришћанство тесно везано са древним јеврејским веровањима и култовима.

Словени су имали свог врховног бога – Род. Око њега се формирао пантеон помоћних богова. Када су Руси примили хришћанство постепено се хришћански бог сјединио са Родом, а хришћански светитељи са паганским боговима. Аналогна историја са античким боговима је у Византијској империји. У томе нема ничег изненађујућег јер су и паганизам и хришћанство сликали слику света на основу стварности којом су били окружени. То је био систем развоја живота на Земљи. Постепено је тај систем гурнут у други план и скоро заборављена што је довело до слабљења хришћанске вере. Хришћански витешки редови су покушавали да се боре са тим процесом, али нису успели.

Данас се владајући слој у земљама Запада одрекао идеје развитка у корист идеје сведозвољености. По њиховом мишљењу, превише је људи на планети и нема ресурса за све како би се обезбедио ниво живота средње класе у САД или земаља ЕУ. Управо због тога систем медија сада ради на проблему смањивању становништва. Због тога се подривају традиционални институти живота који су основи постојања човеченства. Људима говоре: није нужно стварати породицу и рађати децу. Почиње борба либералне и традиционалне идеје. Либерална идеја се заснива на приоритету личне жеље („ја желим“) а традиционална на интересу („мени је потребно“). Прва функционише на нивоу рефлекса и подсвести, а друга на нивоу свести. Друштвена традиција је увек елемент развоја зато што се увек опире не на интересу појединца, већ групе. Друштвена подршка човеку јесу породица, традиција, његов друштвени статус. Да нема традиције не би било ни развоја, дешава се трчање у круг који води ка неминовној деградацији личности. Људи настоје да да постепено претворе у животиње способне да мисле само о задовољавању примитивних потреба. И том полу–животињском масом ће уз помоћ нових технологија манипулисати изабрани. Није случајно да елита земаља Запада троши огроман новац подржавајући медицинска истраживања у области подмлађивања и продужавања животног доба.

Али ти изабрани, а посебно њихова деца и унуци ће нагло деградирати и придружити се маси…

Да, то је неизбежан процес. Проблем елита земаља Запада састоји се у томе што су се умирили и престали да размишљају о саморазвоју. Они сматрају да све имају и да је потребно само да очувају постојеће стање. Али човек не може дуго да опстане на једном нивоу. Ако се не развија, деградира. Савремена друштва уједињују људи који немају чему да стреме.

Често разговарам са људима из земаља Европске уније, међу њима и са професионалним психолозима. ЕУ данас подсећа на једну велику секту чији чланови живе у замишљеном свету и теже да овладају потпуно небитним вредностима. Њима је важно да имају неке модерне ствари, бити „у тренду“. Питао сам једном своје француске колеге да ми кажу име свог последњег националног хероја, нису могли да одговоре ништа разумљиво. Код њих је друштво устројено тако да хероји нису потребни, за њих нема места. Постоје само становници (житељи). Тежња ка развоју се у државама Запада сачувала само у заједницама инжињера и бизнисмена који стварају гаџете, софтвере, виртуелне игре итд. При том се они чуде зашто Арапи који су к њима дошли увек покушавају да протествују и да сачувају свој идентитет. Могу да се одрекну од тога да роде децу, а да зарађен новац троше на нове гаџете или на туризам. А Арапи настављају да рађају много деце, да иду у џамије, носе традиционалну, а не ултрамодерну одећу.

Борба за будућност

А чиме привлаче чланове тајна друштва исламских радикала, на пример „Исламска држава“?

Они има дају рај овдје и сада. То је такође заједница људи који немају чему стремити. Вође „Исламске државе“ призивају своје следбенике да се понашају као да су већ умрли и ушли у рај. Сада им је све дозвољено. Могу да силује девојке, малишане, да убијају кога пожеле и да их због тога нико не кажњава. Непрестано их дрогирају и дају препарате за узбуђивање. Зато се ти људи не боје смрти јер су они већ у себи прешли тај праг. Очигледно је да су то ћорсокаци.

Ако је ЕУ велика секта, зашто тамо постоји тако много других секти?

Све у свему то су варијације исте секте. То су различите способности манипулације становништвом. У тоталитарним сектама се човек осећа заштићенијим и не мора да размишља о будућности јер за њега су већ све смислили старији другови. Испада да за ЕУ нема будућности?

У садашњем облику, дефинитивно не. Управо због тога се у европским земљама дешава пораст популарности националистичких партија и организација. Они се једноставно труде да преживе на рачун повратка коренима, али процес је отишао предалеко. Код савремених Француза већ није остало ничег француског, они су једноставно европејци. Ускоро ћемо видети огроман број сукоба на националној, расној и религиозној основи у целом свету, па и у ЕУ и САД. Заправо, то већ видимо. У тим сукобима ће се јавити нова тајна друштва, религије, идеологије, које ће носити идеју продужетка врсте и развоја, а не смрти и деградације.

АУТОР: Сергеј Правосудов
ПРЕВОД: Евроазија.инфо
Изворни текст: http://pravosudovs.livejournal.com/34969.html

Извор: Евроазија.инфо


Напиши коментар