„БиХ и Македонија почетак ‘Исламске државе’ на Балкану“


Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић оценио је да терористичка акција у Куманову представља наставак деловања „Исламске државе“ на Балкану, којем су претходили напад на македонску полицију у селу Гошинце и полицију Републике Српске у Зворнику, те упозорио да обавештајне анализе указују да је то тек почетак извођења акција „Исламске државе“ на Балкану.

predrag-ceranic-(13)4

Ћеранић је напоменуо да је ситуација у БиХ и у Македонији веома слична када је реч о поларизацији друштва на исламско и православно, што исламски екстремисти вешто користе за успостављање исламистичке трансверзале, која би обухватала делове БиХ и Македоније, Космета, Рашку и Прешевску област, односно простор на којем и из којег би могли да делују готово неометано.

„На Балкану се борци `Исламске државе`, али и Ал каиде, првенствено регрутују из вехабијских редова. Окосницу тих снага чине људи који су већ ратовали – у БиХ то су припадници или људи блиски злогласном одреду `Ел муџахедин`, док је у случају Србије, односно Косова, и Македоније углавном реч о прекаљеним борцима из терористичке ОВК“, истакао је Ћеранић за Срну.

Он је указао и на тренутак извођења терористичких акција у Македонији, који се поклапа са политичком кризом у овој земљи и уличним протестима које предводи опозиција, док креатори велике Албаније неометано реализују своје планове.

„Тако ће се догодити да јединице УЧК умарширају у Скопље, а мекедонски политичари ће се још препирати и, користећи медије, настојати да придобију јавно мнење. Цена ће бити висока, у виду великих људских жртава и губитка државе. У Македонији уопште нису извукли поуку из украјинског сценарија“, рекао је Ћеранић.

Напоменувши да је политичка криза у Македонији изазвана тиме што је лидер најјаче македонске опозиционе партије Зоран Заев кренуо у рушење актуелне власти својим медијским „бомбама“, односно емитовањем прислушкиваних разговора највиших македонских званичника и организовањем уличних протеста, Ћеранић је истакао да је слична драматургија била припремљена и за Републику Српску, чак по истој матрици.

Он је навео да је случај објављивања наводног прислушкиваног разговора премијера Републике Српске требало да подели јавност и да дестабилизује прилике, у чему се делом и успело.

„С друге стране, попут заговорника велике Албаније у Македонији, нас су у Зворнику напале снаге `Исламске државе`“, рекао је Ћеранић.

Он је оценио да је крајње време да се појаве и процеси назову правим именима.

„Идејна основа те такозване `Исламске државе` је вехабијска идеологија. Они који желе да у БиХ створе `Исламску државу`, односно балкански емират, а немојте мислити да их је мало, кроз велику индоктринацију младих, створили су услове погодне за терористичке нападе“, оценио је Ћеранић.

Он је навео да ће велики проблем за БиХ настати ако падне Дамаск, јер ће се сиријски ратници вратити и у БиХ наставити борбу за исте циљеве због којих су ишли у Сирију.

„Зато је акција `Рубен` важна и, с тога МУП Републике Српске заслужује сваку похвалу. Надам се да ће СИПА и МУП Федерације БиХ обавити свој део посла. Уколико изостане `Рубен 2`, БиХ ће изгубити битку с тероризмом, а Српска ће морати сама да се брани и да сарађује са онима који сарадњу желе“, додао је Ћеранић.

Према његовим речима, у оперативном раду најдрагоценије је превентивно деловање, али се оно, у пракси не цени довољно.

„Кога ћете убедити да је 30 униформи и панцир прслука, који су пронађени на само једној од претресених локација у акцији `Рубен`, требало да послужи у војној акцији попут оне која се догодила у Куманову у Македонији? А о чему другом се ту могло да ради? Када се догоди терористички акт сви га осуђују, а када исти полиција осујети, мало ко увиђа шта је све спречено и колико су превентивне акције важне“, нагласио је Ћеранић.

С тога је, каже он, формирањем Управе за борбу против тероризма и екстремизма, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач показао да је човек са визијом, који заслужује поверење и сваки вид подршке.

Говорећи о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику, Ћеранић каже да истрага треба да открије ко је индоктринирао нападача Нердина Ибрића, ко му је дао задатак, ко су наредни извршиоци и шта су им задаци, јер све до чега се до сада дошло указује да је напад у Зворнику само почетак крвавог пира и управо зато је веома важна акција „Рубен“, коју је провео МУП Републике Српске.

„Терористички напад на полицијску станицу у Зворнику догодио се 27. априла, на дан оснивања ЦЈБ Зворник 1992. године, што указује на симболику, али и организованост. Нердин Ибрић није био сам, штавише био је момак коме су у Дубници испрали мозак `проповедници` попут Билала Боснића и Нусрета Имамовића, те је постао оружје у рукама вештих манипулатора“, наглашава Ћеранић.

Он је додао да је Нердин, као ученик Средње медицинске школе, навијао за фудбалску репрезентацију Србије, дружио се углавном са Србима, на фотографији на његовом фејсбук профилу, а која се накнадно појавила на низу сајтова, он је са две девојке српске националности.

„Нердин је редовно вежбао у теретани, водио рачуна о свом изгледу. Међутим, од како је почео да похађа семинаре у Дубници, нагло је губио на тежини, смршао је 50 килограма за пола године, а, осим физичког изгледа, мењао се и његов ментални склоп. Полубрату је пролио 150 литара ракије коју је овај испекао, а мајци је забранио да слуша радио, јер то није по шеријату.

Поједине информације указују да је у Дубници прошао кроз посебан верски ритуал, који није у духу исламске традиције вековима присутне у БиХ, већ се ради о ритуалу увезеном из Саудијске Арабије, током којег се искушеник доведе у стање транса, а на крају му се жилетом направи ожиљак изнад десног уха. Тај Нердин, измењене свести, напао је Полицијску станицу у Зворнику, с намером да убије све које затекне и то у 19.00 часова када се врши редовна смена полицајаца, односно када их је највише на окупу, што, такође указује на организован чин“, навео је Ћеранић.

Коментаришући тврдње појединих сарајевских медија и бошњачких политичара, предвођених лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, да је терористички напад у Зворику „крвна освета“, те да је акција „Рубен“ усмерена на повратнике Бошњаке, с циљем њиховог застрашивања, Ћеранић каже да је истрага у току и да је она по природи затворена, а органи тужилаштва, након што проведу истрагу, јавности треба да понуде одговоре.

„Тужилаштво БиХ води истрагу о нападу у Зворнику управо из разлога што је та институција дело оквалификовала као тероризам. Да је реч о `крвној освети`, као што неки воле да тврде, истрагу би водило Окружно тужилаштво из Бијељине“, рекао је Ћеранић и додао да је у појединим медијима, посебно након овог терористичког напада, присутна потпуна неодговорност за јавну реч, па и ратнохушкачка реторика.

Он је нагласио да истрага треба да покаже оправданост акције полиције Републике Српске и колико су сумње у припрему нових напада биле аргументоване, а не селективне анкете, које проводе поједини медији са понуђеним одговорима што је крајње морбидно, нити унапред припремљене тезе о нападу на повратнике, које континуирано лансирају.

Ћеранић је оценио и да је изјава Бакира Изетбеговића да ће „СДА ухапшенима у акцији `Рубен` платити адвокате“ веома непримерена, посебно када је реч о политичару који обавља изузетно одговорну функцију – члана Председништва БиХ.

„Према тој логици, СДА је могла да плати и адвокате који су бранили Хариса Чаушевића и Мевлида Јашаревића“, закључио је Ћеранић.


Напиши коментар