Додик: Инсистирам да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници


Додик: "несразмер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених после толико година, говори да у свему томе "постоји неки проблем".
Додик: „Несразмер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених после толико година, говори да у свему томе „постоји неки проблем“.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да инсистира да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници из јула 1995. године, јер, како је рекао, несразмер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених после толико година, говори да у свему томе „постоји неки проблем“.

„Нама се говори да је 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених после толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени је веома неугодно да лицитирам о броју, али очигледно је да постоји неки проблем у свему томе“, рекао је Додик.

Истакавши да ово јесте болно питање, председник РС је додао да ће, „ако све што се десило није истинито изнесено, то остати предмет спекулација“, преноси РТРС.
Као илустрацију ове изјаве, Додик је подсетио да је прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своје концепте политичког решења у БиХ.

Додик је поновио ранији став да Сребреница није била херојски чин, али је указао да је прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

„Апсолутно мислим да ниједан злочин није потребан, а да је ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и војног и сваког другог аспекта. Он је огроман и тежак, он је злочин који јесте најмасовнији на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да је тамо убијено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да је убијено исто толико Срба у неком времену које је мало шире и није сконцентрисано само на два дана“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да се не слаже са квалификацијом сребреничког злочина као геноцида, указујући да је геноцид злочин Турске над Јерменима почетком XX века.

Предлог Магацин-а:

Случај Сребреница – захтевамо истину
Братунац и Сребреница: две комеморације, два аршина
Сребреница: фалсификовање историје
Из архиве: Шта смо протеклих година писали о Сребреници
Хакија Мехољић: Сребреничани издани

Извор: Танјуг, Новости


Напиши коментар