Грчка позвана да уђе у БРИКС


briks
Грчка је позвана да се придружи развојној банци коју велике земље у развоју, укључујуц́и и Русију и Кину, покушавају да успоставе као противтежу Међународном монетарном фонду (ММФ) који је један од поверилаца Атине.

Владин извор је рекао у понедељак да је током телефонског разговора премијера Алексиса Ципраса и заменика министра финансија Русије, Сергеја Сторчака, Грчкој понуђено да „постане шеста чланица развојне банке групе БРИКС“.

То је саопштено док је у понедељак увече у Бриселу у току састанак министара Еврогрупе који је веома важан за финансијску будуц́ност Грчке.

Алексис Ципрас је рекао да је „пријатно изненађен“ позивом Русије и да је изнео да је „заинтересован“ и „посвец́ен“ да „простудира детаље предлога“, рекао је извор из Владе.

Група БРИКС – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – најавила је јула 2014. године стварање нове банке, са седиштем у Шангају, за финансирање великих инфраструктурних радова у тим земљама што је протумачено и као покушај да се уздрма глобална економска власт коју посебно оличавају Међународни монетарни фонд и Светска банка.

ММФ и ЕУ су 2010. године позајмили десетина милијарди евра Грчкој којој ипак прети банкрот.

Њена влада преговара с кредиторима о продужењу финансирања на кратак рок, без додатних мера штедње, а упоредо води дипломатску кампању с другим потенцијалним економским партнерима, као што је Русија.

По извору Владе, предлог Сторчака ц́е бити размотрен са високим званичницима групе БРИКС с којима ц́е се грчки премијер састати на економском форуму у Санкт Петербургу од 18. до 20. јуна.

Извор: Бета, Блиц


Напиши коментар