Историјска победа: Шкотски талас национализма још једно изненађење на изборима у Британији


Никола Стерџон, Фото: Танјуг/Блиц
Никола Стерџон, Фото: Танјуг/Блиц

Председница Шкотске националне партије, која је према првим изборним резултатима освојила готово сва места у Шкотској, изјавила је данас да су бирачи својим гласовима показали да желе крај политике штедње.

Изборни успех шкотских националиста је у највећој мери остварен на рачун Лабуристичке партије, која је деценијама имала јаку подршку у Шкотској. Никола Стерџон је рекла да лабуристи већ годинама губе поверење Шкотланђана.

– Оно што видимо вечерас је да је Шкотска гласала да да поверење Шкотској националној партији да би се чуо глас Шкотске, јасан глас за окончање штедње,боље јавне службе и прогресивнију политику у Вестминстеру – изјавила је Никола Стерџон за Би-Би-Си.

Шкотска национална партија, која се залаже за независност од Британије, освојила је, према прелиминарним резултатма гласања, 55 места у доњем дому парламента, док је до сада имала шест посланика.

Према последњим подацима из 568 од 650 изборних округа, Конзервативна партија води са 269 посланика, док су лабуристи освојили 214. По осам места у доњем дому парламента припало је Либерално-демократској партији и Демократској унионистичкој партији у Северној Ирској, а једно Независној партији УК.

Лидер лабуриста Ед Милибанд признао је да ће његова партија вероватно претрпети изборни пораз.

– Ово је очигледно веома разочаравајућа и течка ноћ за Лабуристичку партију – казао је Милибанд.

Лабуристи ће имати мање посланика него досад, а највећу подршку су изгубили у Шкотској.

– Нисмо остварили циљеве у Енглеској и Велсу, а у Шкотској је талас национализма потопио нашу партију – казао је лидер лабуриста. Градоначелник Лондона, конзервативац Борис Џонсон изјавио је да, уколико су прелиминарни резултати тачни, то значи „веома јасну победу за конзервативце и веома лошу ноћ за лабуристе“.

Ник Клег, председник Либерално-демократске партије, досадашњег коалиционаг партнера конзервативаца, признао је да је његова партија претрпела тежак изборни пораз.

– Сада је болно јасно да је ово била немилосрдна и тешка ноћ за либералдемократе – казао је Клег.

Извор: Блиц


Напиши коментар