Коридор 10 – сигурна зарада за стране фирме и пропаст за домаће


zorana-mihajlovic-675x378
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић

Кредити за путну привреду долазе из Европе, а њихови услови фаворизују стране фирме које имају могућност да за велике послове дају банкарске гаранције. Домаћи подизвођачи кажу да главну зараду, на разлици у цени, узимају странци. Тврде и да се они, у ствари, понашају као менаџери, а не као извођачи радова.

Све послове на српским путним коридорима, осим на правцу Суботица–Нови Сад радиле су стране фирме. Кредити за путну привреду долазе из Европе, а њихови услови фаворизују стране фирме, које имају могућност да за велике послове дају банкарске гаранције. Домаће фирме се појављују искључиво као произвођачи који раде са ценама испод тржишних, а њихово образложење је да ће у накнадним радовима поправити оно што је уговарањем пропуштено.

Има страних извођача који и не хају за дугове, па тако само на Коридору 10, јужном краку, грчке фирме дугују домаћим грађевинарима око три милиона евра.

У „Коридорима“ кажу да је новац исплаћен странцима, али га још нема код оних који треба да купе енергенте, материјал и наставе рад.

Бранко Смиљанић из „Коридора Србије“ каже да је проблем домаће путне привреде веома изражен, посебно на коридорима 10 и 11.

„То је наслеђено стање, у којем ми покушавамо да нађемо неки заједнички излаз“, рекао је Смиљанић.

Домаћи подизвођачи кажу да главну зараду, на разлици у цени, узимају странци. Тврде и да се они, у ствари, понашају као менаџери, а не као извођачи радова.

„Нажалост, многе компаније узимају разлику у цени зато што ми не можемо да дамо гаранцију, узимају од 20 до 30 одсто, и још више нас гурају у блато и пропаст“, каже Ђорђо Антељ из грађевинске фирме „Гемакс“.

У ресорном министарству кажу да је проблем уочен, али да има мало времена да се нешто поправи јер је остало само осам километара ауто-пута на Коридору 10 на коме би могли самостално да граде домаћи грађевинари.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да ће за осам неуговорених километара на релацији Српка кућа–Левосоје бити расписан јавни позив.

„Ми очекујемо да се домаће компаније удруже и да у том смислу учествују на таквом јавном позиву и да то, надамо се, буде једина, нажалост, деоница на којој ће радити домаће компаније као главни извођачи“, каже Зорана Михајловић.

У министарству кажу да странци нису ипак једини проблем и да је највећи непријатељ изградње Коридора спора и дуга процедура у којој се тешко може заменити онај који не испуњава планирану динамику. Међутим, ове године сви који нису урадили више од 10 одсто уговореног посла могу да се надају отказу уговора и свакодневним контролама.

Извор: РТС


Напиши коментар