Лепоте Србије: Источна Србија (ФОТО)


Водопад Прскало, фото: дјула.рс
Водопад Прскало, фото: дјула.рс

Требало је издвојити један или свега неколико разлога због којих вреди посетити источну Србију. Ја то нисам умео…

Lepenski_Vir

Да ли сте знали да археолошки локалитет Лепенски Вир представља једну од најранијих цивилизација Европе и датира још из 6.500 година пре наше ере!? Можда вам то не делује нарочито значајно, али напоменућу да најстарији корени Египатске цивилизације потичу из 4.400. године пне! А да ли сте знали да се код села Рудна Глава, код Мајданпека, налазио први рудник бакра у Европи, а вероватно и свету!

Да ли сте знали да дубина Врела Млаве, у Жагубици, још увек није испитана? Рониоци су стигли највише до дубине од 74 метара а даље нису могли услед великог узлазног струјања воде. Само Врело је идеално станиште пастрмкама у којима можете уживати у околном ресторану. Недалеко од овог је и Крупајско врело, подједнако величанствен хидролошки феномен.

Врело Млаве, фото: Милан Стојковић
Врело Млаве, фото: Милан Стојковић

Да ли сте знали да негде у Хомољу постоји водопад Прскало, који је сам себе изградио? Наиме, због велике количине калцијум-карбоната у стенама Кучаја, овдашњи токови таложе и велике количине бигра. Простије речено, временом, током векова, таложењем бигра, овај водопад је бивао све виши и виши, а његова изградња траје и даље. Количина воде којом располаже није велика, те му одатле и потиче назив. У источној Србији подједнако су вредни дивљења и водопади Велики Бук у оквиру хидрокомплекса Лисине, Мокрањске стене код Неготина, Водопади Бледерије у Националном Парку Ђердап и остали.

Водопади Бледерије, фото: удружење „Дивљина“
Водопади Бледерије, фото: удружење „Дивљина“

Да ли сте знали да се на влашком „живели“ каже „сажуће“, па се у неким деловима источне Србије често и овако наздравља? Да ли сте знали да у источној Србији не живе само Власи (како се то често мисли), већ људи порелклом из различитих крајева Србије и Балкана? Културни микс ових крајева је непоновљив!

Да ли сте знали да је Дунав на свом читавом току најдубљи, најужи и најшири у Ђердапској клисури? Ђердапска клисура је својеврстан пример сложене композитне клисуре и представља најмаркантнији део Националног парка Ђердап. Да ли сте знали да се у склопу овог Националног парка налазе и споменици културе из античког периода, Трајанова табла и утврђење Дијана, али и средњевековне тврђаве од којих свака носи своје приче и ожиљке бурних историјских догађаја: Голубац, Рам и Фетислам.

Ђердап и тврђава Голубац, фото: ТОС
Ђердап и тврђава Голубац, фото: ТОС

Да ли сте знали колико пећина има у источној Србији? Верујте ми, не знам ни ја. Крашки рељеф који доминира условио је и појаву разноврсних како површинских, тако и подземних геоморфолошких облика па пећине и јаме не мањкају источној Србији. Туристички су уређене Ресавска, Лазарева, Рајкова, Боговинска, али још већу потенцијалну атрактивност поседују оне још увек неуређене, попут Верњикице, за коју се сматра да је једна од најлепших у Европи.

Рајкова пећина, фото: Дејан Савић
Рајкова пећина, фото: Дејан Савић

Да ли сте знали да се са Ртња, када је ведро време, може видети цела Србија? Легенде о овој планини су већ добро познате свима, али на Ртањ се треба попети и тада ћете сами доживети своју легенду. А попните се и на Стол, Велики Крш, Малиник, Бељаницу, Мироч, нећете се покајати.

Планина Ртањ, фото: deep21
Планина Ртањ, фото: deep21
Планина Стол, фото: Милан Стојковић
Планина Стол, фото: Милан Стојковић

Да ли сте знали ко је рекао чувену реченицу: „Главу дајем, Крајину не дајем!“? У Неготину можете посетити музеј Хајдук Вељка Петровића. Знате ли шта су руковети? Ако не знате посетите родну кућу Стевана Стојановића Мокрањца док сте у Неготину.

Да ли сте знали да кроз Источну Србију пролазе два међународна бициклистичка праваца Европе – Еуровело 6 и Еуровело 11? Да ли је то случајност или због тога што бициклисти могу уживати у прелепим природним пејзажима, закључите сами.

Да ли сте знали да у источној Србији не постоји МцДоналдс? Локална храна овде нема конкуренцију!

Да ли знате шта су прерасти? Прераст је једна од најређих и најмаркантнијих геоморфолошких појава у рељефу. То су велики камени лукови који су заправо остаци некадашњих пећина, као представници последњег стадијума у морфолошкој еволуцији неке пећине. Прерасти су ретке у свету али не и у источној Србији, и нигде их нема на тако малом парчету земље као између Тимока, Млаве и Дунава. Сачекаће вас прерасти Вратне, Замна, Шупља стена, Самар, Осаничка и још неке мање прерасти.

Самар прераст, фото: Милан Стојковић
Самар прераст, фото: Милан Стојковић

Да ли сте знали да се у источној Србији и даље поштују обредни обичаји стари и по неколико хиљада година?

Да ли сте знали да се најдубља вештачка рупа у Европи налази у Бору? У питању је некада активан површински коп, дубок 490 метара. Иако се тренутно затрпава јаловином из тренутно активних копова, тај процес ће потрајати па је за посету овој изузетној амбијенталној атракцији изграђен и адекватан видиковац.

Површински коп у Бору, фото: Милан Стојковић
Површински коп у Бору, фото: Милан Стојковић

Да ли сте знали да је источна Србија простор некадашњег активног вулканизма, што потврђују некадашње палеовулканске купе. Најистакнутија од свих је Тилва Њагра, која се издиже са својих 770 метара изнад Борског језера креирајући најбољу позадину за ваше будуће фотографије. Још један продукт некадашњег вулканизма су и термоминерални извори Брестовачке, Гамзиградске и наравно Сокобање, а не треба заобићи ни најновију Бању Ждрело.

Поглед на Тилва Њагру са Борског језера, фото: Милан Стојковић
Поглед на Тилва Њагру са Борског језера, фото: Милан Стојковић

Да ли сте знали да је Рготско језеро настало у некадашњем руднику кварцног песка? Захваљујући томе вода се брзо загрева а језеро има колорит сличан неким егзотичним рајским острвима. Да ли сте знали да је на Борском језеру реновиран хотел „Језеро“ који је сада најпопуларније место за венчања у источној Србији, а услови за организацију конференција или припреме спортиста су феноменални. Купање у језеру или обичан викенд са породицом на Борском језеру је нешто што морате себи дозволити!

Рготско језеро, фото: Видан
Рготско језеро, фото: Видан

Да ли сте знали да се у Брестовачкој бањи налазе, као нигде у Србији, једно преко пута другог, здања двеју српских династија: Милошев конак (Обреновићи) и Кнежев дворац (Карађорђевићи).

Конак кнеза Милоша, фото: Милан Стојковић
Конак кнеза Милоша, фото: Милан Стојковић

Да ли сте знали да је планина Озрен изнад Сокобање богата концентрацијом ањона, што посебно погодује плућним болесницима. Ови негативно наелектрисани јони „се хватају“ за честице прашине, водене паре и полена и обарају их на земљу, па ваздух остаје потпуно чист, због чега се нарочито саветује боравак на овој планини у пролеће.

Да ли сте знали да се на десетак километара од Зајечара налази Феликс Ромулијана (Фелиx Ромулиана), царска палата римског императора Гаја Валерија Галерија Максимијана, подигнута у 3. и 4. веку наше ере, која представља једну од најочуванијих дворских грађевина Римског царства изван Италије?

Феликс Ромулијана, фото: ТО Зајечар
Феликс Ромулијана, фото: ТО Зајечар

Да ли сте знали да у источној Србији постоје села и засеоци у којима не станују људи, већ вино? Незаобилазне су пимнице Неготинске крајине, у селима Рајац, Рогљево, Тамнич, Смедовац или Штубик.

Рајачке пимнице, фото: Дејан Савић
Рајачке пимнице, фото: Дејан Савић

Да ли сте знали да је Лазарев кањон једна од неколико геомагнетних аномалија у свету. У преводу, то значи да када се нађете на простору кањона, компас можете вратити у ранац јер иглица тотално полуди. Када једном угледате овај кањон биће вам јасно да овде ништа не може бити нормално. То је један непоновљив и чудесан свет, сачувани екосистем више од 25 милиона година!

Лазарев кањон, фото: Гордана Атанасијевић, freebiking.org
Лазарев кањон, фото: Гордана Атанасијевић, freebiking.org

Поред тога што је сам Лазарев кањон импозантан у својим димензијама, то изгледа није било довољно… На овом малом простору налазе се још три подједнако чудесна кањона, само нешто мањих димензија: кањон Демижлока, кањон Микуљске реке и кањон реке Веј. Укомбинујте то са Злотским пећинама на улазу у кањон и планином Малиник и масивом Кучаја, као и са претходно наведеним стварима и онда покушајте наћи неки туристички атрактивнији простор у Србији…

Љубитељ сам кратких, јасних и конкретних мисли, али неке ствари се једноставно не могу укалупити у пар реченица, нарочито ако о њима знаш много и знаш колико вреде. Ако са ауто пута, јужно од Београда, скренете источно и ту проведете бар неколико дана, нећете ни ви бити у стању да све оно што доживите сместите у причу од неколико минута.

Знам да сам много тога у тексту изоставио, али на вама је да то допуните, да путовањима откријете нешто што ни ми локалци не знамо, и да поделите то са нама.

Да ли сте знали да вас источна Србија нестрпљиво чека?

Аутор: Милан Стојковић
Извор: turizamputovanja.com


Напиши коментар