Наслеђе краљице Наталије Обреновић први пут међу Србима


Српска краљица Наталија Обреновић (1859-1941), жена Краља Милана I Обреновића, мајка Краља Александра Обреновића. Фото: wikimedia.org
Српска краљица Наталија Обреновић (1859-1941), жена Краља Милана I Обреновића, мајка Краља Александра Обреновића. Фото: wikimedia.org

Део заоставштине супруге краља Милана који досад није био доступан јавности од 18. маја изложен је на поставци у Историјском музеју Србије.

Више од 300 фотографија, преписка и друга грађа из заоставштине супруге краља Милана Обреновића и мајке Александра, последњег краља из ове династије, од јуче је први пут изложено у јавности. Поставка „Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића” отворена је у Историјском музеју Србије.

Поштоваоци историје могу да погледају вредну грађу која сведочи о родбинским и пријатељским везама краљице Наталије, њеној љубави према сину Александру, убијеном у мајском преврату 1903, и другим историјским и политичким детаљима Србије између два века.

– На изложби је представљена колекција коју је Бранко Стојановић годинама прикупљао, а недавно ју је поклонио Историјском музеју Србије, како би се на најбољи начин сачувала и представила јавности. Та збирка чини тек део оставштине. Остатак, са интимним мемоарима краљице Наталије Обреновић, чува се у Ватикану и није детаљније проучаван – истакао је на отварању изложбе историчар др Радош Љушић.

Дародавац Бранко Стојановић је у изјави агенцији Бета истакао да ће посетиоци изложбе моћи да виде и породични пејзаж краљице Наталије, о којој се, како је оценио, у Србији мало зна. Она је рођена у Фиренци 14. маја 1859, а преминула у Паризу 5. маја 1941. године. После мајског преврата 1903. и убиства њеног сина, живела је у манастиру Сионске Богородице у Француској, а од наследства је материјално помагала српски народ.

– Увек је била уз Србе и зато би требало да јој подигнемо споменик. Чак је и дискретно посредовала преко Ватикана и шпанског краља у ослобађању и помиловању Срба ухапшених 1915. и 1916. у такозваном бањалучком велеиздајничком процесу. Имала је живот који би интересовао и Шекспира, пун тешких искушења: пет ратова, развод од краља Милана, прогонство из Србије и живот у егзилу, смрт сина Александра и прелазак у римокатоличку веру – нагласио је Стојановић.

Стојановић је колекцију поклонио Историјском музеју Србије јер жели да та збирка буде на безбедном месту и сачувана у целини и после његове смрти.

Изложба траје до 15. августа

Изложба „Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића” организована је под покровитељством Министарства културе и информисања, као део манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10”. Збирку ће посетиоци моћи да погледају до 15. августа. Аутор поставке је Зорица Јанковић, виши кустос Историјског музеја Србије.

Извор: Политика


Напиши коментар