Од петка, 26. маја пред публиком одело у коме је убијен Кнез Михаило


milos obrenovic
Поводом годишњице атентата на кнеза Михаила Обреновића, у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру од петка, 29. маја, биће изложено аутентично одело у коме је убијен 29. маја 1868. године.

Кнез Михаило Обреновић (1823- 1868), син и наследник кнеза Милоша, владао је Србијом у два маха: од 1839. до 1842. године и од 1860. до 1868. године.

Историјску важност има његова друга владавина. Његов режим је припадао традицији просвећеног апсолутизма и довео је до значајних успеха на разним пољима.

Дипломатском вештином, без проливања крви ослобођени су српски градови од турских посада и створена је народна војска сагласно кнежевим плановима за ослободјење читавог српског народа и осталих балканских хришћана од османске власти.

Низом уговора са суседним државама и националним покретима, утемељен је Балкански савез као гарант успешности великог ослободилачког пројекта.

Одувек подржавајући културно прегалаштво, кнез Михаило је одлучујуће помогао заснивање Народног позоришта у Београду.

У напону снаге изгубио је живот као жртва политичког атентата у Топчидеру 1868. године. Показало се да његово дело, које га је наџивело, има трајни инспиративни карактер, наводе из Историјског музеја Србије.

Изложба ће бити отворена до 10. јуна.

Извор: Танјуг


Напиши коментар