Отказ за 500 просветара на Косову?

483968-aleksandar-vucic-u-mitrovici-120513-ras-foto-oliver-bunic021-563x353

Од 800 просветних радника на Северу Косова само 300 ће задржати посао, сазнаје Опозиционар. Наиме, према споразумима који су саставни део Бриселског споразума, само 300 наставника постаће део такозваних институција Косова.

Такође, држава Србија се обавезала да ће се престати да плаћа судије, полицајце, лекаре и наставнике, што заправо значи да ће 500 просветара остати и без посла и без накнада, на које су годинама имали право житељи Севера Косова без обзира што им предузећа нису ни радила.

Одлуку о томе ко су ти лојални наставници, баш као и у случају судија, донеће Влада Србије, али на препоруку функционера са Косова. Ни то није гаранција да ће баш свих 300 које Влада изабере задржати посао, јер последњу реч, ипак дају представници Косова, а да је то тако сведочи и податак да још увек нису ни сви полицајци “прешли” у Полицију Косова.

С обзиром на то да је важно наћи се на списку који предложи Влада Србије, јер кад си на списку имаш шансе и да задржиш посао, а како о том списку одлучују функционери владајуће странке, наш извор тврди да је на делу невиђено уцењивање просветних радника.

“Људи су уплашени и не знају коме да верују. Сад је пометња и око нове поделе на Ђурићеве и Вулинове присталице, па тек сад не знају шта да раде. Јер, ову гарнитуру косовских функционера, Срба, поставио је Вулин док је био на челу Канцеларије за Косово. Неки су Вулинови кумови, некима је обезбедио посао, а све највише занима ко је најближи Вучићу”, објашњава извор Опозиционара.

Нормално, своје место на списку изгубили су сви они који нису желели да учествују у намештеним паралемнтарним изборима на Косову када су неки од функционера постали министри или градоначелници.

Не зна се ни по ком програму и на ком језику ће радити, а опет помиње се да и ће они који постану део косовског система образовања морати да прихвате држављанство Косова. Нису познати ни критеријуми на основу којих ће се бирати наставници будућих школа за Србе са Косова….

Aли, оно што највише брине Србе са Севера, па и оних 500 прекобројних просветара, је то да уопште не знају шта их све чека и шта све пише у том Бириселском споразуму. Не знају одговор на најважније егзистенцијално питање- да ли ће и колико њих задржати посао.

Аутор: Оливија Илин

Извор: Опозиционар

Напиши коментар