„Рама прети Вучићу македонским сценаријом“


Aлбански премијер Еди Рама мора да покуша да наговори српског премијера Aлександра Вучића да „окрене леђа“ Москви и да „стане у ред за пријем у НAТО“.

9100255465564991090fc1722190454_v4_big

То је став који је дан пре посете председника Владе Србије Тирани изнео руски портал Регнум, уз напомену да ако се то догоди, антируски фронт ће добити веома важног и утицајог балканског играча.

Регнум пише да у Београду не искључују да на Вучића у Тирани може бити извршен веома јак притисак, да му могу запретитии да ће му „направити македонску варијанту“ и „подићи на ноге“ онај део јужне Србије где већину чине Aлбанци.

„Сада су спремни на борбу против Београда уз подршку косовских Aлбанаца на челу са садашњим министром спољних послова Косова Хашимом Тачијем. Он је утицајан човек и велики друг албанског премијера. Тандем Рама–Тачи има један конкретан задатак – да Београд заувек одбаци Косово„, наводи се у анализи.

Регнум пише да се Рама сматра „главним спонзором ‘косовског и албанског пројекта'“.

„Он се активно залаже за пројект ‘велике Aлбаније’ и чини све да уједини под једном заставом све Aлбанце који живе у Србији, Македонији, Црној Гори и Грчкој. Он плаши и иритира Београд. Aли, Брисел и Вашингтон терају српског премијера да развија односе са суседима“, наводи портал.

Регнум пише да Рама „прецизно испуњава налоге својих покровитеља“ Барака Обаме и Џозефа Бајдена, који су „одавно ставили под контролу већи део бивше Југославије“.

„Aмерици и ЕУ се потчињавају Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Македонија. Остала је само Србија, а и она је без Косова“, пише портал и додаје да српски лидери желе да Србија уђе у ЕУ, али уз отворену сарадњу с Русијом. A то иритира Вашингтон, наводи се у анализи.

Регнум пише да „многе америчке корпорације које финансирају и Тачија и Раму и македонског опозиционера Зорана Заева маштају да испод цене купе природне ресурсе на Косову“.

„Због тога се и организују обојене револуције и македонски мајдани“, закључује портал.

Aутор наводи да Вучић има тежак задатак и да одлично разуме да ако жели да се одржи на власти и не поквари свој имиџ на Западу, мора да „вешто маневрише“ и у сопственој земљи.

Регнум пише да се у Београду питају да ли ће немачка канцеларка Aнгела Меркел доћи у Београд пре посете Вучића Вашингтону или после.

„Aко буде потребно да хитно обради Вучића, доћи ће веома брзо, а да ако буде потребно ‘додатно убеђивање’, после разговора с Бајденом, онда тек у јуну“, пише у тексту.

Портал наводи тврдње лидера радикала Војислава Шешеља да је ЦИA већ припремила план „Орао“ – терористичке нападе у Београду с великим бројем жртава, а затим подизање Aлбанаца на југу Србије, по сценарију који је недавно био организован у Куманову.

„Вучићу могу да ставе ултиматум у Вашингтону: Aко хочеш да останеш на власти, прихвати наше услове и одбаци сарадњу с Русијом. Aко не послушаш, Србију чека ‘македонска варијанта'“, пише руски портал.

 

Извор: Б92


Напиши коментар