Шкотска ће тражити нови референдум о независности


skostska
Шкотска ће тражити још један референдум о независности уколико Лондон не да већа овлашћења Единбургу, поручила је председница шкотске владе Никола Стурџен британском премијеру Дејвиду Камерону, пренео је лист „Сандеј хералд“.

Извор близак Стурџеновој рекао је за лист да је она састанак с Камероном у петак искористила да каже да ће Камерон лично бити одговоран за други референдум о независности Шкотске уколико Лондон игнорише захтеве Единбурга.

Према писању листа, Камерон је одбио захтев Стурџенове, рекавши да судбина Шкотске зависи од оба лидера.

Како је раније пренето са њиховог састанка, Камерон је рекао да ће размотрити давање већих овлашћења Шкотској, али није се сагласио са захтевима Стурџенове да том делу Британије да пуну фискалну аутономију.

Камерон и Стурџенова су се састали у Единбургу први пут након прошлонедељних британских парламентарних избора, на којима је Шкотска национална странка (СНП), која је наклоњена независности Шкотске, освојила досад незабележену победу.

Шкотска има свој парламент и владу, у чијој су надлежности, између осталог, здравство, правда и образовање, али не и области одбране, имиграционе и фискалне политике.

Камерон је обећао да ће до краја месеца бити уведене промене у правном систему, које би омогућиле шкотској влади да контролише ниво пореза на доходак и нека од социјалних давања.

Лондонски лист „Ивнинг стандард“ је јавио да је више од 20.000 људи подржало петицију у којој се тражи прикључење северног дела Енглеске Шкотској и напуштање Уједињеног Краљевства.

Градови попут Ливерпула, Шефилда, Манчестера, отишли би из Енглеске, према том предлогу у којем се каже и да је остатак земље сувише централизован према Лондону.

Предлог Магацин-а:

Демократија по Британцима: Пореске олакшице за „НЕ“ на референдуму за независност Шкотске
Историјска победа: Шкотски талас национализма још једно изненађење на изборима у Британији

Извор: Восток


Напиши коментар