Србе нападају и насред пута


На Косову опет напади на Србе. На улазу у Пасјане код Гњилана ножем је избоден мештанин Зоран Костић (41). Док се враћао из Гњилана, двојица нападача из суседног села Влаштица колима су препречили пут возилу у коме се налазио с породицом. Повређени Костић избоден је у пределу грудног коша и по рукама, а од трагедије су га спасли мештани Пасјана.

kosovo_eu_main

– На улазу у село претекао ме је мерцедес и зауставио. Изашао сам да видим у чему је проблем, али су одмах двојица дотрчали до мене и напала ме. Један ме је ухватио за врат, а други је кренуо ножем на мене. Убо ме је у руку, ногу и у груди. Срећом, било је људи у близини, дотрчали су и одбранили ме – рекао је Костић за РТВ Пулс из Шилова.

После указане лекарске помоћи он је пуштен из болнице у Гњилану, а косовска полиција је ухапсила Исмаиља Цану због сумње да је један од нападача.

Градоначелник општине Партеш Драган Николић изјавио је да је циљ напада на Зорана Костића да се Срби застраше и протерају.

Дан раније, у повратничком селу Клинавац, у општини Клина, нападнут је седамдесетогодишњи Вулета Воштић, украдени су му телефон и новац. Напади на повратнике у тој општини нису реткост, а полиција до сада није ухапсила ниједног починиоца.

– Неприхватљиво је да човек 70 година, зато што је сам и незаштићен буде нападнут. На седници владе и међународним институцијама сам рекао да надлежне институције морају нешто да учине, јер је то прича која се константно понавља. То што се дешава је забрињавајуће, јер није само то напад на повратнике, него генерално да целокупан процес повратка. Разлог зашто се напади понављају је што починиоци никада нису пронађени и кажњени. Они то јасно виде као позив да наставе нападе. С друге стране у Пасјану је полиција брзо реаговала, што је порука да такви напади неће проћи некажњено – каже Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице у косовској влади.

Канцеларија за Косово и Метохију оштро је осудила све учесталије нападе на Србе и упозорила да и институције у Приштини и међународне снаге морају да уложе додатне напоре да се такви напади спрече.

Напасници познати, нико их не хапси

Учестали напади на Србе стварају опасну напетост на безбедносно нестабилном подручју. Њихов циљ је застрашивање повратника и њихово трајно напуштање вековних огњишта.
Канцеларија за Косово и Метохију се осврнула и покушај отмице деветогодишње девојчице у Бабином Мосту, где и поред очевидаца починиоци нису приведени правди, као и на исту ситуацију са нападом на малолетног Николу Савељића код Парка мира у Северној Косовској Митровици.

Аутор: Ј.Л. Петковић

Извор: Vesti online / Vesti / Srbija / Srbe napadaju i nasred puta


Напиши коментар