Српски језик угрожен у дијаспори


srpski-jezik 1

Учење српског језика и предмета „Моја отаџбина Србија“ и „Основи културе српског народа“ могло би бити угрожено, упозоравају наставници који широм света подучавају подмладак наше дијаспоре. Наставници, које је ангажовало Министарство просвете, тврде да им уговори за наредну годину још нису продужени и да не знају хоће ли бити, јер из овог министарства најављују нове конкурсе у којима ће предност имати хонорарци, а не наставници запослени за стално.

У Министарству просвете потврђују да ће конкурса бити и да ће, где год је то могуће, ангажовати хонорарне сараднике уместо наставника за стално. Плата наставника запосленог за стално у просеку је око 1.500 евра, а хонорарца три пута мања.

– Настава није угрожена. Чак намеравамо да повећамо обухват и мрежу школа – каже за „Новости“ Милован Шуваков, помоћник министра просвете. – То намеравамо да урадимо уз помоћ два механизма – конкурса за хонорарне сараднике и партиципирања родитеља у финансирању наставе. Међутим, према речима Александре Радовић, координаторке допунске наставе, наставници још нису обавештени о плановима за наредну годину.

– Нормално је да се мењају наставници и координатори, али на четири или пет година, а не на две – каже за „Новости“ Александра Радовић, координаторка допунске наставе у иностранству. – Тешко је да се наставници из школа у Србији одлуче на толику промену у животу. Они имају породице, треба да обезбеде визе, стан… Уговори са наставницима продужавани су на годину дана. Сада још нису продужени.

За судбину допунске наставе забринута је и Јасна Радојичић, учитељица која је на конкурсу Министарства просвете 2013. године изабрана и преселила се у Швајцарску, где ову наставу похађају 1.664 ученика.

Мали одзив за часове

У анкети о допунској настави коју је Министарство спровело, учествовала су свега 824 родитеља. Укупно 455 изјаснило се да су спремни да суфинансирају часове српског језика, а најчешће су наводили да би плаћали 10, 20 евра месечно.

Извор: Новости


Напиши коментар