Српско народно веће: Од уласка у ЕУ још више напада на Србе широм Хрватске


Свакодневница у еУропској Хрватској
Свакодневница у еУропској Хрватској

У Хрватској је све више отворених напада на Србе, а они су се проширили на целу земљу, од Вуковара до Дубровника.

Ово је закључак Српског народног већа које је у посебном извештају побројало све инциденте који су забележени у последње време, пре свега у току прошле године. Донедавно је било највише напада на Србе у повратничким крајевима, а сада их бележимо у свим деловима Хрватске, каже се у извештају СНВ.

Повећан број инцидената и етничко насиље над Србима бележи се од уласка Хрватске у ЕУ и, неочекивано, од доласка леве коалиције на власт. Један од разлога за то је чињеница да ХДЗ, увек када је у опозицији, жели да националну еуфорију искористи за повратак на власт. Српско народно веће констатује да је и председничка кампања Колинде Грабар Китаровић била темељена на национализму (Предлог Магацин-а: Види „Хрватска председница копира идеје творца усташтва“).

Прошле године забележена су 82 случаја етнички мотивисаног насиља у којем су страдали Срби у Хрватској. Забележено је и низ случајева међунационалне нетрпељивости према Србима, али и физички напади и разни облици вређања. Када је реч о графитима, највише их је у Загребу, а има и примера да дуго остану на зградама а да их нико не избрише. Увредљивих графита има и у другим градовима, поготово Сплиту, а најчешће је исписано „Србе на врбе“, „Убиј Србина“, „Селите се Срби“.

grafit mrznje split 1

У последње време забележени су и бројни случајеви попут оног у Глини (Предлог Магацин-а: Види „Срби вређани током обележавања злочина у Глинској цркви“), где се Србима не допушта да обележавају датуме из историје. С друге стране, толеришу се окупљања оних који глорификују усташки режим и ратне злочинце. У Загребу су уобичајене мисе за Анту Павелића (Предлог Магацин-а: Види „Миса за Павелића – увреда за стотине хиљада жртава“).

Говор мржње чује се од многих истакнутих интелектуалаца, а све је и мање оних који реагују (Предлог Магацин-а: Види „Хрватска посланица у Европском парламенту: не желим да се моје дете уда за Србина“). Све то резултира и нападима на Србе, па је тако у Пушинама претучена осамдесетогодишња старица српске националности. Било је и напада на децу, једног ученика из Доњег Лапца који је ишао у школу у Загреб. После низа инцидената породица је одлучила да се одсели у Кореницу.

Забележени су инциденти у редакцији „Новости“ у Загребу и напади на чланове Антифашистичке лиге. Оштећени су и аутомобили београдских регистрација, пре свега у Сплиту, аутобус „Ласте“ у Бенковцу, а подметнут је пожар у кући повратника из Глине.

Све је више напада уз бројна оштећења и на српске цркве широм Хрватске (Предлог Магацин-а: Види „Оскрнављена Православна црква у Рајевом Селу“), нарочито у карловачком крају. Девастирани су и бројни споменици.

Радикализација хрватског друштва доводи до све веће несношљивости према Србима, констатује СНВ. Прошла, али и ова година биће упамћене по томе што се говор мржње из приватне преселио у јавну сферу.

Предлог Магацин-а:

Europa: Хрватска враћа писма са ћириличном адресом, уз назнаку – ZABRANJENO

Извор: Вечерње Новости, Б92


Напиши коментар