Судбина Балкана зависи од интереса САД


SAD-zastava-750x507
Фото: РТРС

Напад албанских терориста на полицију у Куманову и демонстрације опозиције у Скопљу почетак су сличних догађаја на подручју западног Балкана, који могу да ескалирају и у отворени оружани сукоб ширих размјера, оцјењују аналитичари из Београда.

Да ли ће се то догодити, кажу аналитичари, највише зависи од тога колико ће тај рат бити потребан Америци да оствари своје геостратешке циљеве на Балкану и Европи.

Аналитичар Мирослав Лазански рекао је за „Прес Република Српска“ да је најављена изградња гасовода од Грчке до Мађарске „главни кривац“ за најновија догађања, а да је Македонија изабрана као најслабија карика на том правцу.

Лазански не види ниједан други разлог за нову албанску побуну у Македонији, имајућу у виду да према Охридском споразуму они имају сва права. Он сматра да ће се у пакету на удару наћи и БиХ с циљем да буде дестабилизована и ослабљена Република Српска.

„Ово је поука и порука свима у региону на простору југоисточног Балкана да су Албанци тај фактор помоћу којег Американци контролишу ситуацију како им одговара. Ако им одговара да заоштре ситуацију онда ће Албанци да врше такве акте, а ако им не одговара онда ће бити мирни“, истакао је Лазански.

Историчар Чедмир Антић увјерен је да ће сукоби ескалирати и да је Македонија на ивици грађанског рата. „Западни центри моћи Македонију не третирају као државу, већ као полигон за експеримент, а пуцање прво почиње на полигонима“, каже Антић.

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић се слаже да су сукоб у Македонији наредили Американци, да им је циљ спречавање стварања проруске осовине и изградња „Турског тока“, али истиче да је главни разлог напада на Македонију тешки пораз САД у Украјини.

Предлог Магацин-а:

Ана Радмиловић: Македонија на путу великих сила
Балканска географија “Турског тока”

Извор: РТРС
Преузето од: Искра


Напиши коментар