У Шапцу покренут пројекат „Градска башта“ – На кориштење 50 квадратних метара за органску башту!


gradska basta sabac
Шабачко удружење Светлост и Дирекција за пољопривреду Шапца покренули су пројекат „Градска башта“ којим ће суграђанима омогућити да направе органске засаде.

Реч је о површини од једног хектара, а заинтересовани грађани ће на коришћење добити појединачну површину од 50 квадратних метара као и обуку о принципима органске производње.

Башта се налази на два километра од центра града и биће опремљена потребном инфраструктуром. Цео пројекат је базиран на волонтерској основи, нема буџет, а сва потребна средства обезбеђују се појединачним донацијама.

На подручју башта забрањена је употреба вештачких пестицида и инсектицида, а као средства заштите користиће се препарати прављени од биљака и плавог камена.

Пројекат има више циљева, почев од еколошких, па социјалних и инклузивних. Такве баште већ постоје у свету, у Хрватској или Немачкој и Русији а становници тих земаља на овај начин праве значајну уштеду у кућним буџетима, али и имају могућност да знају какву храну једу. Ту је и дружење кроз пољске радове и повољан утицај на физичко здравље„, рекао је агенцији Бета иницијатор пројекта Дарко Павловић.

Извор: Бета


Напиши коментар