Учите стране језике, здраво је


strani jezici

Билингвизам стимулише мозак и пружа значајне когнитивне предности деци, здравим особама, као и пацијенатима који пате од неке неуролошке патологије, као што је Алцхајмерова болест, истиче се у студији белгијског Универзитета у Генту.

Истраживањем је било обухваћено 54 детета претшколског узраста истог нивоа интелигенције и лингвистичког развоја. Малишани су подељени у две групе, од којих је једна похађала наставу на два језика (француски и холандски), а једна само на матерњем. Након годину дана, научници су путем тестова упоредили интелектуалне способности деце из обе групе.

„После годину дана, деца која су имала двојезичну наставу остварила су боље резултате на тестовима интелигенције од деце која су школу похађала само на матерњем језику“, казала је ауторка студије Еви Вуманс.

Друго истраживање, спроведено у сарадњи са универзитетским болницама у Генту и Бриселу, открило је да двојезичност може да успори негативне когнитивне симптоме Алцхајмера за четири до пет година.

„Две друге студије су показале да одрасле двојезичне особе постижу боље резултате на когнитивном плану од особа истог узраста које говоре само један језик. Највише користи имају билингвисти који често користе други језик, попут преводилаца“, навела је Вуманс.

Извор: ТВ Бест
Преузето од: Војвођанскеновине


Напиши коментар