УВОЗНИЧКИ ЛОБИ, УЗ ДОЗВОЛУ ЕУ СAБОТИРA ПОЧЕТAК РAДA НAЦИОНAЛНЕ ЛAБОРAТОРИЈЕ ЗA КОНТРОЛУ ХРAНЕ!


Велики скандал у организацији Министарства пољопривреде Србије и шефа мисије Европске уније у Србији, Мајкла Девенпорта, десио се у Батајници, 9. марта ове године, поводом отварања Националне референтне лабораторије за контролу хране. Истог дана, испоставило се да опрема за лабораторију није ни стигла, да је негде успут опљачкана и да је Девенпорт то по свему судећи знао, али је одиграо улогу која му је намењена. Брука није доспела до јавности захваљујући медијској блокади Вучићевих медија, који не воле „лоше“ вести.

ПОКРAДЕНИ ИНСТРУМЕНТИ-9

Већ годинама, Србија не може да опреми националну лабораторију у Батајници због пљачки и отимања опреме. Најмање два бивша министра учествовала су у „дислоцирању“ дониране опреме. Један део се налази у подрумима неких института, а други део користи бивши министар Гламочић, са својом интересом групом. Остатак донације се сматра несталим!

Шеф мисије Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт срозао је углед наддржавне организације коју представља (ЕУ) на најнижи могући ниво, када је 9. марта ове године, заједно са српским министрима, учествовао у превари наводног отварања такозване Националне референтне лабораторије, која је представљена као „јединствен, независтан и поуздан централизовани систем контроле хране“.

Наиме, упркос помпезно представљеном догађају, велики део опреме за националну лабораторију који је донирала ЕУ, никада није стигао у Батајницу! Девенпорт је ово морао да зна пре него што се појавио на отварању. Да ли је знао за ову пљачку или не, тек, Мајкл Девенпорт је свечано отворио нешто што је неки овдашњи криминалац (или група њих), отео.

Пљачка донација у Србији није ништа ново и непознато, али, у овом случају, због пљачке опрема за „референтну“ лабораторију, оштећена је и Србија и Европска унија као донатор, јер ће због сопствених прописа морати да обезбеди нову опрему!

На дан отварања Националне референтне лабораторије, министарка пољопривреде, Снежана Богосављевић Бошковић, обратила се јавности рекавши да је Србија добила јединствен, независтан и поуздан централизовани систем контроле хране јер је после 11 година чекања, званично почела да ради Дирекција за националне референтне лабораторије у Батајници.

Такође, истог дана је објављена и вест да је за изградњу и адаптацију објеката у оквиру тог комплекса, опремање и обуку запослених, Европска унија уложила око осам милион евра из претприступних фондова.

Министарка Богосављевић Бошковић преурањено је истрчала са изјавом да је „референтна“ лабораторија са испитивањима најпре почела фитосанитарна лабораторија, тврдећи даље да ће, најкасније до краја ове године, почети са радом и лабораторија за испитивање квалитета сировог млека.

Када је већ пристао да учествује у једном очигледом режимском циркусу, остало је нејасно, зашто Девенпорт није искористио прилику и прокоментарисао (макар неформално) свима знану чињеницу да је велики део дониране технологије из ЕУ, више пута за последњих десет година, нестајао „са радара“?

Раније су у Србији само спекулисали о томе где се опрема налази и како је отишла из Батајнице. Због овог, широј јавности мало познатог скандала, Европска унија је 2013. године обуставила све донације за спорну лабораторију.

Можда све ово не знају грађани у неком завејаном или поплављеном селу у Србији, али Девенпорт свакако зна. Утолико је овај скандал тежи, а компромитација ЕУ већа.

 

      Опрема у подруму

 

Важно је рећи и то да је Национална референтна лабораторија коју је 9. марта ове године у Батајници отворио шеф мисије ЕУ, заједно са министарком пољопривреде Снежаном Богосављевић Бошковић, која је од 2004. године до данас отварана је већ три пута!

Упркос силним свечаностима, она никада није прорадила. Девенпорт је имао част да је отвори и четврти пут. Такође, неславно и без резултата…Рађају се и основане сумње да је реч о диверзијма, које спроводи увознички лоби, јер је повелика криминална хоботница састављена од компанија које у Србију убацују затровану и непроверену храну, заинтересована да таква лабораторија никада не проради. Зна ли Девенпорт за то или је и он примио новац да ћути?

Ипак, треба се овде осврнути и на једну његову кратку изјаву дату на свечаности у Батајници, која указује и на ту могућност: „…Лабораторија ће бити гарант безбедност извозних прехрамбених производа из Србије, поготово на тржиште ЕУ…“. Упадљиво је да се на проблем увоза велике количине небезбедних месних прерађевина, из ЕУ у Србију, које је тамо законом најстроже забрањено за продају, Девенпорт није осврнуо!

За Националну референтну лабораторију већи део опреме је дониран још давне 2004. године, у време док је министарство пољопривреде водила Ивана Дулић Марковић. Са донацијам се наставило до 2013. године, али је опрема развлачена и из Батајнице премештана на друге локације.

Те године, Европска унија доноси званичну одлуку, да због таквог понашања прекидају даље донације у тој области. Прецизније речено, са до сада донираном опремом, оваква лабораторија је већ поодавно требала да ради и да у њој постоји велика база обављених узорака. На жалост, све је остало на „ако“ и „биће“.

Велики део опреме намењене овој још некомплетној националној институцији и данас се налази у лабораторији Пољопривредног факултета у Новом Саду, где је радио и бивши министар пољопривреде Драган Гламочић.

Са том опремом неко већ дуго наплаћује такозвано узорковање, а новац од тих прихода не уплаћује на рачун Министарства, него добрим делом иде у приватне џепове. Дакле, супротно намени за коју је опрема донирана, она данас добро користи малој интересној групи у Новом Саду и Београду.

У пратећој документацији уз донацију наведено је да је прималац опреме Министарство пољопривреде Србије, а да је намена за коју се донира опремање националне лабораторије. Из тога се савршено јасно види да је онај ко је потписао да се овако скупа опрема, уместо у Батајницу, пребаци у Нови Сад, злоупотребио службени положај и да је оштетио Министарство пољопривреде, односно Републику Србију.

Други део опреме је на сличан начин, уместо у Батајници, где би требало да се налази „референтна“ национална лабораторија, и где су се сликали Девенпорт и српски министри, отишао уИнститут за хигијену и технологију меса у Београду!

Услуге такозваног узорковања овог института, уредно сваке године плаћа Министарство пољопривреде! Ово је утолико чудније, што је сва опрема коју је министарство путем донација добило, смештена у подрумима Институт за хигијену и технологију меса у Београду! У међувремену, Институт узорковање ради са својом опремом, а опрему из донације не користи. Кривац за овај скандал такође није именован.

Што се овог случаја тиче, надлежне инстутуције су вешто избегле да објасне, зашто није са донираном технологијом, у оквиру националне лабораторије, покренуто узорковање оних случајева који се плаћају Институту, већ је опрема склоњена у подрум Института, како би задржали сигуран посао.

Остатак опреме је уредно пописан и она се налази код Славољуба Станојевића, директора Националне референтне лабораторије у Батајници. Попис целокупне опреме обављали су запослени радници Управе за ветерину. На челу Управе за ветерину су осведочени преступници и за веровати је да се цео низ опструкција у вези са „референтном“ националом лабораторијом, дешава у доброј мери у њиховој режији…

 

      Лабораторија бившег министра

 

У детаљном истраживању шта се тачно дешавало са опремом за лабораторију, истраживачки тим Магазина Таблоид, дошао је до чврстих и лако проверљивих чињеница. Најпре, Европска унија је у оквиру „ИПA“ пројекта одобрила Србији средства за куповину опреме за Националну лабораторију.

Национална лабораторија је требала да даје акредитације другим лабораторијама и да контролише њихов рад. Већи део опрема коју је ЕУ послала никада није стигла у просторије Националне лабораторије у Батајници. Због тога ова установа није почела са радом, али је више пута зарад промоције политичара јавно отварана.

Део опреме је отишао у лабораторију Пољопривредног факултета у Новом Саду, којом је руководио шеф катедре за сточарство Драган Гламочић, бивши министар пољопривреде. Други део опреме завршио је у друштвеној фирми Институт за хигијену и технологију.

На овај начин је опрема вредна шест милиона евра, а која је власништво државе Србије, противзаконито отуђена. Сумња се и да је лабораторија којом је руководио Гламочић одговорна за фингиране резултате, због којих Комисија Европске уније тврди да у српским лабораторијама долази до замене узорака.

Неколико недеља након именовања на место министра, Драган Гламочић је прогурао проширење акредитације за лабораторију којом је раније руководио, а која ради са украденом опремом, тако да је она после званично задужена и за контролу квалитета млека.

Узорковање квалитета се наплаћује, па се поставља питање коме иду паре од комерцијалних послова које ова лабораторија остварује, са државном опремом.

У трансферу државне лабораторијске опреме у просторије факултета били су укључени и бивши министар пољопривреде Саша Драгин, Бојан Пајтић и декан факултета Милан Крајиновић. Ипак, опрему би било немогуће отуђити без Будимира Плавшића, начелника одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде.

Национална лабораторија је први пут званично отворена 2009. године, али до 2013. године није ништа узорковала, тада је расписала тендер за стручне кадрове. Те године Министарство пољопривреде суочило се и са одлуком ЕУ да више неће добијати донације, док се не реши питање нестале опреме.

То питање до данас није решено, а долазак Мајкла Девенпорта, шефа мисије ЕУ на отварање делује као да је ЕУ подржала ситуацију у којој је Србија опљачкана. Србија је поред осталог од 2009. године уредно финансирала трошкове Националне лабораторије која није радила.

Најбољи начин да се утврди штета настала за Србију био би анализа рада, начелника из Министарства пољопривреде Будимира Плавишића. Будимир Плавшић је последњих десет година координирао све донације Европске уније за Министарство пољопривреде.

Иначе ЕУ је Србији за националну лабораторију и друге пројекте у области пољопривреде донирала опрему вредну више од 100 милиона евра, нико никада није видео књиговодствени списак опреме, јер је Плавшић већи део раскућио на чудан начин. Плавшић је особа која потписује и распоређује, он је у име Министарства одобрио да опрема за Националну лабораторију не оде у Националну лабораторију, већ на факултет код бившег министра Гламочића!

За сада је познато да је Европска унија, осим технологије за лабораторију вредне више од десет милиона евра, преко „ИПA“ фонда и одговарајућих пројеката, Србији донирала и покретну кланицу, док је за пројекте искорењивања свињске куге и беснила дала 60 милиона евра. Овде треба нагласити да је већина наведених пројеката пропала. Покретна кланица стоји и не користи се. Чак се не зна ни тачна локација на којој се налази.

Министарству пољопривреде донирано је са десетинама џипова за потребе ветеринарских и других инспекција, али ти џипови стоје на паркинзима и пропадају, инспектори их никада нису задужили. У возном парку који користе налазе се чак и стари „Заставини“ аутомобили, „Стојадини„, а од министарства добијају бонове за гориво дупло мање него што га потроше.

Недомаћинско пословање са донацијама ЕУ јесте ружно и нецивилизовано, али чињеница да сваки „ИПA“ пројекат подразумева учешће државе Србије са процентом до двадесет одсто, значи да је држава оштећена за више од двадесет милиона евра

Дакле, шеф мисије ЕУ, Мајкл Девенпорт, својим присуством није само дао подршку лоповима који су раскућили донације из ЕУ, већ и онима који су Србију оштетили за десетине милиона евра!

Према ранијем писању од Плавшића је у више наврата тражено да достави списак дониране опреме, али он то никада није учинио. Са друге стране овај господин више од сто дана годишње проводи на „едукационим путовањима“. По повратку са семинара, Плавшић би морао да преноси знање колегама, које је стекао у иностранству, али се то никада не дешава, јер се он, после подизања дневница, по правилу кратко задржава у Србији и поново путује.

 

Аутор: Вук Станић

Извор: Гето Србија

материјал: Лист против мафије


Напиши коментар