Вакцина савјести


Укратко о томе шта се дешава са вакцинацијом против малих богиња у Казахстану: Широм земље, дјеца се примају у болнице након што су вакцинисана против малих богиња, а љекари кажу да вакцинација нема никакве везе са тим. Престрављени родитељи одбијају да вакцинишу дјецу, али постоје предлози да се родитељи казне због тога. И шта – повећати буџет! Без трунке савјести .

prvo ti

Хроника скандала

Сваког дана пристижу нове вијести. Ове недеље, пала је у кому 18-годишња дјевојка. После вакцинације хоспитализовано је око 300 дјеце. А љекари тврде да је вакцина безбједна. Једно од најновијих објашњења, које је све шокирало: „Дјеца се не осјећају добро након што су сазнала да је вакцина изазвала наводне тешке последице. Све те психолошке нијансе, су максимално озбиљне.“, увјеравају љекари.

У Казахстану ово није први случај, да је избио скандал повезан са вакцинацијом. 2005. године БЦГ вакцина, српске* производње изазвала је компликације код више од хиљаду новорођенчади широм земље. Компликације су биле толико тешке да је многим малишанима била потребна операција и тешко лијечење антибиотицима. Испоставило се да вакцина није била испитивана у Казахстану. Десетине родитеља су поднијели судске тужбе – и добили су на суду. Али чега их је све то стајало, и како се сада осјећају та дјеца?

2009. године, поново су се појавила саопштења о опасним вакцинама – овог пута из Јапана. Прошле године је суспендована масовна вакцинација против ХПВ (Хумани папилома вирус) након неколико случајева компликација. Тако су у Павлодарској области, двије ученице после примљене вакцине завршиле на интезивној њези. Било је планирано да се ова вакцина да свим дјевојчицама узраста 11-12 година! Касније се испоставило да су многе земље одустале од те вакцине, јер вакцина није још увијек довољно испитана.

Али чињенице од ове године побиле су све рекорде – смрт, кома, хоспитализација у психијатријским болницама. И нико не може да одговори: шта је узрок масовног погоршања дјечијег здравља?

„Паника родитеља је разумљива!“

– Ја одлично разумијем мајке које су почеле да одбијају вакцинацију. Ова паника није настала ни због чега. Ја као бака, такође, сам дошла до мисли да не желим да вакцинишем унуке – говори руководилац јавног фонда „Улагатти Жануја“ Мариана Гурина. – Зашто нико није признао, да се у земљи заиста десила несрећа? Многи већ говоре да се на нашој дјеци спроводе експерименти! Док се у другим земљама, провјера вакцина врши на зечевима, код нас на дјеци. Прошле недјеље умрла је девојка после вакцине, имала је заиста прије вакцинисања грип? То значи да љекар – равнодушан или непрофесионалан, није обратио пажњу на њезину слбост и дао јој је вакцину? Или је ипак ствар у неквалитетној вакцини?

Нашли повод за кажњавање

Забринутост и неповјерење родитеља су разумљиви. Несхватљива је реакција на ову забринутост. Сенатор Жабал Јергалијев предложио је чак да се казне родитељи који одбијају вакцинисање дјеце: “ За родитеље који су одбили да вакцинишу своју дјецу, треба додатно размотрити питање њиховог кажњавања.“

Одмах се појављују питања: Да ли депутати имају дјецу или унуке? Да ли би се они усудили да се после стравичних последица вакцинације, вакцинишу са тим истим вакцинама?

Узгред, сенатор није оригиналан. Ово није први предлог да се казне уплашени родитељи. Након скандала са вакцинама 2005. године, широм земље је ишао талас одбијања вакцинације. О казнама је тадашњи министар здравља Жаксилик Доскалијев писао на свом блогу, али даље тај предлог није ишао. Шта ће рећи садашњи министар здравља Тамара Дујсенова?

„Караван“ №9 6. март 2015.
Александар Никифоров, Алмати (Алма-Ата)

Извор: http://www.caravan.kz/article/103815

*Од марта 2003. године, Влада Републике Казахстан је прешла на куповину БЦГ вакцине српске производње ( Торлак Институт за имунологију и вирусологију ) било је 1282 нежељене реакције од те вакцине. Због тога је министарство здравља у децембру 2005. и 2006. исплатило 83 одштете родитељима дјеце у укупном износу од 4,9 милиона тенге (у двије рате 3,1 милион + 1,8 милион). Од фебруара 2004. Торлакову вакцину нијесу користили.

Од марта 2005. дјеца Казахстана су вакцинисана БЦГ вакцином Јапанске лабораторије БЦГ (Токио) било је доста нежељених реакција већином туберкулоза костију.

Извор: Вакцина савјести – Снага Народа – Снага Народа


Напиши коментар