Влада ће дозволити промет ГМО!


Фото: Танјуг/Зоран Зестић
Фото: Танјуг/Зоран Зестић

Србија припада малој групи земаља које имају најрестриктивније законе о генетички модификованим организмима. Код нас је забрањена њихова производња и промет. Све до сад, пошто се држава припрема да промени Закон о ГМО.

Конференција „Будућност производње соје у Србији – значај означавања производа без ГМО и изазови отвореног тржишта“ окупила је селекционере, произвођаче и представнике прехрамбених компанија, који свој просперитет баштине у производњи генетички немодификоване соје.

Важна безбедност хране

На скупу је говорио и државни секретар у министарству пољопривреде Данило Голубовић, који је рекао да ће наш рестриктиван Закон о ГМО бити измењен да би се удовољило захтеву Светске трговинске оргнизације која то тражи (Предлог Магацин-а: Види „ГМО није услов за СТО, ако знамо како да преговарамо!“).

„Када говоримо о Закону о ГМО – да ли ће бити промењен? Да – биће промењен. Да ли постоји тајна верзија Закона? Не – не постоји тајна верзија закона! Он ће бити предмет консензуса. Закон ће бити промењен, пре свега због безбедности хране и заштите здравља наших потрошача. С друге стране, Влада никада неће дозволити култивисање семена ГМО на територији Србије“, био је јасан Голубовић. Дакле, из Министарства пољопривреде предлажу да се у земљи дозволи промет генетички модификованих организама, али не и њихово гајење.

Уколико је потребно, треба расписати референдум

Викторија група је највећи прерађивач соје код нас. Искључиво генетички немодификоване. Никола Вујачић из Викторија групе апелује на Министарство пољопривреде да буде изузетно обазриво када се буде мењао Закон о ГМО.

„Ја сам човек који не верује у ГМО. Питање ГМО мора бити питање општег националног консензуса. Без обзира на све, уколико је потребно, треба расписати референдум о том осетљивом питању. Друштво заправо мора да измери ризике, да измери економске ефекте. Јако је важно рећи пољопривредницима шта значи ГМО сачма, шта значи сачма која није ГМО, колико ће сојино зрно мање да вреди ако имамо ГМО сачму. Апелујем да се сви аргументи ставе на сто, и да заиста постоји јавна расправа, да не добијемо закон преко ноћи, о коме нико неће знати ни ко га је написао, ни зашто га је написао“, каже Вујачић.

Немогуће постићи консензус

Секретар Голубовић је рекао да ће закон бити донет уз консензус у друштву, али након изјаве председника Друштва аграрних економиста Миладина Шеварлића, јасно је да до њега не може доћи.

„Консензуса не може бити, јер је од укупно 168 општина и градова у Србији, 123 општине и града усвојило Декларацију против ГМО организама и сировина од ГМО, односно против увоза, узгоја и пласмана. То је 3/4 општина у Србији. У те 123 општине и града, одлука је била једногласна, без обзира на политичку припадност одборника. Ако се поштује демократски принцип у овој земљи, онда републичка влада не може да буде против демократске већине Србије“, констатовао је Шеварлић.

Дакле, отворена је још једна подела у нашем друштву. Важно је да се о ГМО отворено прича, а да аргументе износе стручњаци из те области. Прво би требало размотрити да ли постојећи Закон мора да се мења. Свакако најлошије решење би било да се Закон донесе по хитном поступку без јавне дебате.

Предлог Магацин-а:

Из архиве: Шта смо протеклих година писали о штетности ГМО
Србима ће уз ГМО на тањиру послужити најтеже болести
Са чиме се ускладити – са законима Брисела или законима природе?

Извор: Лексатон


Напиши коментар