ПЛАТФОРМУ председника Србије Томислава Николића за Косово и Метохију прочитао сам више пута. То је обиман и озбиљан текст о коме ће да се разговара унутар државног врха.

Ово је поручио данас премијер Александар Вучић уз напомену да ће документ потпуно изаћи у јавност тек кад се буде детаљно сагледало колико је реалистичан и спроводљив у дело.

Председник Владе је новинарима у Палати „Србија“ објаснио и да је сада нужно да се са текстом платформе упознају истакнути интелектуалци, јавни радници, правници, стручњаци…

– Председник Николић одлично разуме у каквој се нелакој ситуацији налази Србија. Знам да је спреман да чује све примедбе и да види шта је оно што бисмо изменили.

Вучић је поручио и да ништа није свето писмо осим бољег живота за грађане Србије:

– Уверен сам да ЕУ не жели и неће пристати на укидање дијалога, иако то и не пише у тексту. Неће пристати ни да своју позицију сузимо дотле да не можемо на озбиљан начин да наставимо разговоре са косовским Албанцима. У складу са тим и свим глобалним кретањима, мораћемо да сагледамо своју позицију.

Премијер напомиње и да европска и економска будућност Србије зависе од неких уступака које не бисмо у одређеним моментима чинили:

– Због тога увек дођемо у ситуацију да морамо да вагамо и одмеравамо и у томе је суштина озбиљног бављења политиком. Зато сам уверен да ћемо наћи најбољи начин и одговор изазовима.

Упитан да ли је у платформи предвиђено да се само север Косова третира у складу са Уставом, Вучић је одговорио да све мора да се третира у складу са највишим државним актом:

– Свако друго понашање било би противуставно.

Вучић је одговорио новинарима и да се неће свађати са Николићем у вези са платформом и да нема снаге за било какве страначке сукобе.

ПРВО У ВАШИНГТОН, ПА ДОЛАЗИ МЕРКЕЛОВА

Вучић је рекао да се припрема агенда његовог боравка у САД и разговора са потпредседником Џозефом Бајденом, најављујући и да ће у Србију доћи немачка канцеларка Ангела Меркел.

– Предвиђено је шест дана боравка у САД, али ће посета вероватно трајати краће јер има много посла у Србији да се уради. У Вашингтон путујем како би се направили најбољи могући билатерални односи са САД јер је то наш интерес, као што је наш интерес да имамо најбоље могуће односе са Руском Федерацијом. Оптимиста сам и пред пут у Албанију јер тамо идем да градим добре односе.

ЈАЊИЋ: ПЛАТФОРМА ЈЕ ПРЕКИД ЕВРОПСКОГ ПУТА СРБИЈЕ

Платформа о Косову и Метохији председника Републике представља прекид европског пута Србије, због чега влада и премијер одмах морају да формирају ширу коалицију коју ће чинити само они спремни да раде на реформама Србије, изјавио је данас политички аналитичар из Форума за етничке односе Душан Јањић.

Јањић је у изјави Танјугу оценио да платформа председника Томислава Николића заоштрава ситуацију у Србији јер не решава питање јужне покрајине, већ ствара сукоб у владајућој коалицији и унутар Српске напредне странке.

„Када ствар постане јасна, када се обелодани платформа, свима ће бити јасно да Николић не нуди никакву алтернативу, да понавља нешто што је могло да се прича 1986-87, односно да не жели да решава проблем Косова, него жели да сруши с власти Александра Вучића, да задовољи потребе Русије и других на заустављању Србије на путу евроатлантских интеграција“, сматра Јањић.

Према његовим речима таква ситуација на политичкој сцени Србије утиче и на доношење одлуке о отварању приступних поглавља ЕУ.

„Сада сви са стране желе да виде колики је директан утицај Николића, јер је јасно да његова платформа значи прекид пута у ЕУ, заоштравање ситуације на терену, и окретање лица Русији. Сада Запад одмерава колико је Русија и у платформи, и у Куманову, и уопште у догађајима овде, али и колику стварну подршку има Вучић и у странци и у друштву“, рекао је Јањић.