Живадин Јовановић упутио отворено писмо Ангели Меркел: Поклоните се у Шумарицама


zivadin-jovanovic-L1
Председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић упутио је данас отворено писмо немачкој канцеларки Ангели Меркел у којем је позива да, током званичне посете Србији која је најављена у медијима, положи цвеће у Шумарицама у Крагујевцу и Ташмајдану у Београду.

Јовановић је, у име Београдског форума, изразио жељу да њена посета допринесе побољшању односа две земље и народа и приметио да до посете долази у време обележавања 70-годишњице победе над наци-фашизмом и 16-годишњице агресије НАТО на Србију и Црну Гору.

„Не губећи из вида друге последице, желимо да скренемо Вашу пажњу на чињеницу да је у оба рата страдао велики број деце“, наводи се у отвореном писму Меркеловој.

У том контексту, Јовановић је позвао немачку канцеларку да током посете Србији положи цвеће у Спомен парку Шумарице у Крагујевцу, подсетивши да су наци-фашисти 1941. године тамо стрељали око 300 дјака Крагујевачке гимназије и њихових професора.

Angela Merkel
„Једнако би било прикладно уколико бисте поводом 16-годишњице напада НАТО положили цвеће и код Споменика палој деци, у парку Ташмајдан у Београду“, наводи се у писму.

Председник Београдског форума је изразио уверење да би, како је истакао, ови симболички гестови били поздрављени у српској јавности као важан и државнички одговоран корак у правцу помирења и разумевања.

Извор: Танјуг, Блиц


Напиши коментар