Дачић: Толико лицемерје Брисела нисам могао ни да замислим


dacic slusalice

Значи, када руски гас треба иде кроз Србију, то је онда политички проблем, а када треба да иде за западну и северну Европу онда је то економија која нема везе са политиком, рекао  је Дачић.

Први пут сам чуо од руских колега да су европски званичници нудили Русији да се прави један гасовод под називом „Источни прстен“ који би ишао преко Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке и којим би Србија била избегнута, изјавио је у Санкт Петербургу министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је навео да ако је то тачно онда је потребно да Србија озбиљно разговара са представницима Европске комисије, преноси Фонет.

„Толико лицемерје од функционера у Бриселу нисам могао ни да замислим јер су они били главни који су учинили све да пропадне пројекат Јужног тока“, рекао је Дачић у изјави новинарима у Санкт Петербургу после састанка са руским министром енергетике Александром Новаком и директором „Гаспрома“ Алексејем Милером.

Значи, када руски гас треба иде кроз Србију, то је онда политички проблем, а када треба да иде за западну и северну Европу онда је то економија која нема везе са политиком, додао је Дачић.

„Такво једно лицемерје заиста одавно нисам чуо и ако је тачно то што сам данас чуо, то заслужује веома озбиљне разговоре са Европском комисијом о њиховом односу према Србији и интересима Србије“, сматра Дачић.

Он је навео и да га радује чињеница да ће крајем јула Руси почети постављање цеви гасовода према Турској.

Милер ми је рекао да ће сутра са грчком владом потписати Меморандум о формирању заједничког предузећа за дистрибуцију гаса, додао је Дачић.

Дачић је рекао и да то говори да постоји реална могућност израде гасног тока преко Турске, Грчке, Македоније и Србије према Мађарској и Аустрији.

„То би могао да буде наставак пројеката које смо већ почели са Руском федерацијом. Имамо већ формирана предузећа, наставићемо разговоре о повољнијим аранжманима за наша предузећа када је реч о руском гасу“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је са министром енергетике Александром Новаком, копредседником мешовитог комитета за сарадњу Србије и Руске федерације, разговори о спољно-трговинској размени две земље која је достигла скоро 3,5 милијарди долара годишње.

Он је навео да је добра ствар што се повећао српски извоз.

„Разговарали смо о даљој либерализацији спољнотрговинског режима“, навео је Дачић и додао да га је руски министар обавестио да би Србија од августа могла да добије позитивну одлуку за извоз аутомобила и сира у Русији.

Како је пренео, разговарано је и о решењу питања радних дзвола за српске раднике у Русији како они више не би били жртве разних превара.

Дачић заједно са министрима финансија и приведе, Душаном Вујовићем и Жељком Сертићем, учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петеборга.

Извор: РТС, Восток

Коментар Магацин-а:

karikatura-dacic-vucic_660x330Необавештени министар спољних послова Србије Ивица Дачић, поборник евроинтеграција, напокон је схватио оно што сви у Србији знају. На жалост, осим мало оштријих речи сви знамо да дилетантска булумента на власт неће променити своју идеју пута Србије у неку „европерспективу“ иако сви знамо да је то странпутица. Жаласно је кад човек нема слободу избора, па сопствене амбиције мора да оствараује служећи другоме и по своју штету.


Напиши коментар