Хрватска: Украдено звоно са православне цркве


crkva slatinska drenovac
Непознати починиоци украли су са православне цркве у Слатинском Дреновцу у Хрватској звоно тешко око 120 килограма, велике културне и сакралне вредности.

„Звоно је тешко 120 килограма, а звоник је сав труо, хвала Богу да није дошло до урушавања и да није нико погинуо. Опраштам починиоцу, волио бих само да нам врати звоно које има велику културну и сакралну вредност, па не би требало да заврши у старом гвожђу“, рекао је протојереј-ставрофор Јован Шаулић, парох мединачки.

Ова црква и манастир имају богату прошлост. Само село се помиње већ давне 1292. године. Резолуцијом Бечког двора манастир се укида 6. марта 1775. године, па је дреновачка манастирска црква претворена у парохијску, а келтска здања у парохијски дом, наводе у Српском привредном друштву „Привредник“ из Загреба.

Некада само Дреновац, у попису 1698. године уписан је као граничарско насеље са четири домаћинства православне вере.

Срђа Вукичевић, Ђуро Маринковић, Радосав Продановић и Крстивој Бошњак чували су стражу на реци Илови, која је била турско-аустријска граница.

У селу су ораховачки калуђери 1719. на рушевинама старе цркве подигли нову цркву Светог Георгија и уз њу манастир.

У тој манастирској цркви је 1758. године Василије Романович израдио иконостас који спада у ред најбољих достигнућа православне иконографије у Хрватској и Славонији.

И данас се са улаза могу видети прозори од ћелија у којима су некада спавали монаси. Поред цркве се такође налазе и катакомбе у којима су кости монаха.

Половином 18. века Дреновац је већ имао 25 српских кућа, а 1991. у селу је било око 300 мештана, већинског српског становиштва, а данас их је само неколико десетина.

Црква је поседовала три звона. Средње и велико су ливена у Марибору, а мало, украдено, звоно је вероватно било и највредније, јер је 1765. године ливено у Грацу.

Ова три звона словила су као најбоља, јер су заједно творила х-мол хармонију.

Да је историја звона дуга говори и запис да су преживела оба светска рата закопана у сенику. Црква је 1942. рушена према налогу усташа, а Романовичев иконостас пред црквом исцепан је и спаљен. Трећи пут их је спасио Хрват Ј. П. 1991. године.

Звона се налазе на око 15 метара високом, оронулом црквеном торњу. Лопови су се попели по старим дотрајалим лествама, одсекли конопац са великог звона које је једино звонило и вероватно помоћу тог конопца спустили звоно.

Црква у Слатинском Дреновцу заштићен је споменик културе Хрватске.

Извор: ИН4С


Напиши коментар