Косово и Метохија: Борац за велику Албанију биће сахрањен у српском селу!


Ћемаиљи и Бољетини на застави коју је носио дрон у Београду (Фото: СтарСпорт)
Ћемаиљи и Бољетини на застави коју је носио дрон у Београду (Фото: СтарСпорт)

Приштинска „полиција“ одобрила је повећано ангажовање полицијских службеника због сахране Исе Шаље, познатијег као Бољетини који се сматра албанским херојем.

Безбедност ће бити појачана како у мултиетничким срединама, тако и у зони одговорности полицијске станице Звечан. Сахрана Бољетинија је планирана за сутра у албанском селу Бољетин, у општини Звечан, насељеној већинским српским становништвом.

Кула у којој ће бити сахрањен Бољетини саграђена је у непосредној близини манастира Соколоца.

Бољетини је, иначе, био саборац првог премијера независне Албаније, Исмаиља Ћемаљија и према албанској историографији убијен је 90-тих година прошлог века у Подгорици.

Пре двадесетак година његови посмртни остаци су пребачени у Митровицу, где их је до сада чувао локални хоџа.

Регионални шеф оперативе Косовске полиције Жељко Бојић изјавио је тим поводом Танјугу да ће сутра у Звечану бити повећан број полицијских службеника, мобилних и пешачких патрола.

“Регионална дирекција полиције “Митровица-север“ сачинила је оперативни план по инструкцијама из главне Дирекције „полиције“ у Приштини којим је предвиђено повећано ангажовање полицијских службеника, како у мултиетничким срединама, тако и у зони одговорности полицијске станице Звечан“, рекао је Бојић.

Он је додао да су свакодневно у контакту са Еулексом и Кфором као и Дирекцијом „косовске полиције“ из јужног региона.

Градоначелник општине Звечан Вучина Јанковић рекао је Танјугу да се овим поводом општини Звечан нико није обратио са захтевом за сагласност.

“За најављени пренос посмртних остатака Исе Бољетинија у албанском селу Бољетин које се налази на територији општине Звечан, сазнали смо путем медија. Нико од организатора није се обратио захтевом за сагласност општини Звечан“, рекао је Јанковић.

Он је истакао да су од Кфора и „Косовске полиције“ добили уверавања да се евентуални инциденти неће толерисати.

“С обзиром на то да ће преносу посмртних остатака присуствовати само чланови породице, сматрам да нема аргумената за политизовањем тог питања. Међутим, добили смо чврста уверавања од команде Кфора и „Косовске полиције“ да се ни један инцидент на територији општине Звечан и уопште на северу Косова неће толерисати“, казао је Јанковић.

Он је додао да оспорава овај догађај, те да се нико од организатора није обратио општини Звечан са захтевом за сагласност. Прекршени су, каже, и законски услови јер постоје процедуре које су морале бити испостоване.

Макарија, игуманија манастира Соколица који се налази у непосредној близини села Бољетин где ће бити сахрањени посмртни остаци Бољетинија, изјавила је Радију Контакт плус да не очекује инциденте, али очекује да ће Албанци можда сутра правити мало гужву довољењем људи аутобусима на поклоњење.

„Али свака сила за време бива и то ће да прође“, рекла је она.

Командант Кфора Францеско Фиљуоло неће одобрити „Безбедносним снагама Косова“ да иду на територију општина са севера, где су Срби већина, али ни да прате на сахрану посмртне остатке Исе Бољетинија, саопштено је раније из Кфора.

Извор: Танјуг


Напиши коментар