Ловац на нацисте Ефраим Зуроф: „Апсурдно је Сребреницу поредити с холокаустом“


Ефраим Зуроф, Фото: Србија данас
Ефраим Зуроф, Фото: Србија данас

Један од најпознатијих светских ловаца на нацисте Ефраим Зуроф каже да је апсурдно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници.

У телефонској изјави за „Политику“, он је неколико пута поновио да то није исто и да је страшно правити таква поређења.

„Волео бих да су нацисти склонили јеврејске жене и децу пре свог крвавог похода, уместо што су их убили, али то се није десило, као што знамо. Ни Руанда и холокауст нису исто, иако су злочини који су се догодили у Руанди много сличнији холокаусту од онога што се десило у Сребреници. Али, опет, то није исто. Пре свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустријско масовно убијање какво је почињено у холокаусту“, истиче Зуроф.

Он није желео да коментарише нацрт резолуције о Сребреници, која би на предлог Велике Британије почетком јула требало да се нађе пред Саветом безбедносит Уједињених нација.

На питање како оцењује део резолуције у којем се осуђује свако порицање геноцида у Сребреници, Зуроф је одговорио да није сигуран да је оно што се десило у Сребреници геноцид.

Колико знам, оно што се тамо десило није опис или дефиниција геноцида. Мислим да је одлука да се то назове геноцидом донета из политичких разлога. Очигледно се догодила трагеија, недужни људи изгубили су живот и треба да се сачува сећање на њих“, наводи Зуроф.

Он додаје да су политички разлози превагнули и када је теребало заузети став према страдању огромних размера у Руанди, где је од априла до јуна 1994. године побијено око 800.000 припадника мањинског народа Тутси.

Иако то јесте био геноцид, Бил Клинтон није желео да то назове геноцидом из политичких разлога, јер није жело да буде присиљен да предузме нешто поводом тога„, рекао је Зуроф.

Извор: Танјуг


Напиши коментар