Мађарска влада увела несвакидашње економсе мере како би подстакла раст домаће привреде


Ержибет купони и Сечињи картице су допринели повећању домаћег туризма за 11 одсто
Ержибет купони и Сечињи картице су допринели повећању домаћег туризма за 11 одсто

Грађани Мађарске уз плату сада добијају и купоне које могу да употребе у домаћим угоститељским објектима и хотелима, објавио је ХРТ. Такозвани Ержибет купони и Сечињи картице су допринели повећању домаћег туризма за 11 одсто.

Ова мера омогућава домаћим угоститељима знатно већи профит и подстиче становништво да посети пре ове објекте него ли радње страних компанија.

Такозвани Ержибет купони и Сечињи картице су допринели повећању домаћег туризма за 11 одсто.

Европска комисија је примила оптужбе страних компанија јер они сматрају да им овај систем неправдено одузима профит и циљ му је истискивање конкуренције.

Подстицање наталитетa

Да би подстакли раст наталитета, Мађари су омогућили трудницама да могу након порођаја чак шест година да одсуствују са посла. Накнаде се остварају у три фазе, првих шест месеци од порођаја добијају 70 одсто дотадашње плате, између шест месеци и две године старости детета накнада пада на половину, док је у последњем периоду који траје четири године она негде око симболичних 100 евра.

Уведен је још један новитет а то је програм запошљавања бескућника који сада раде као део градске чистоће и за то добијају минималне плате од 77.500 форинти (око 30.000 динара).

Уместо да незапосленима даје социјалну помоћ, влада Виктора Орбана се одлучила за програм који би осигурао посао за овај део популације. Тренутна незапосленост у Мађарској је 7 процената.

Извор: Б92


Напиши коментар