Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2015”: Од топова до мачева


Фото: partner.mod.gov.rs
Фото: partner.mod.gov.rs

Шта је показао међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2015”, завршен пре неколико дана у Београду? Као прво, сајам је постао традиционалан, одржава се сваке друге године са све већим бројем домаћих и страних излагача, ове године 92 домаћа и 24 страна, и све већим бројем уговорених и најављених послова, тако да се „Партнер” етаблирао као највећа манифестација те врсте у овом делу Европе.

Ако је војна индустрија одувек била носилац техничко-технолошког развоја неке земље, онда је овогодишњи сајам потврдио укупан тренд реиндустријализације Србије. Али, све више кроз приватна мала и средња предузећа. Управо та предузећа освајају све већи број нових борбених средстава као и делова за сложене склопове нових и постојећих борбених система у наоружању Војске Србије, али и за извоз. Могло би се рећи да је стигло време диверсификације српске наменске индустрије, да је на тржишту сада конкуренција и да Војска може, или ће убрзо моћи, да бира шта ће и од кога да купи.

Наравно, не када су у питању неки најсложенији борбени системи, али и ту имамо занимљив случај да у истом артиљеријском калибру различита решења нуде „Прва петолетка” и „Југоимпорт СДПР”. Када компанија „Југоимпорт СДПР” подигне своју фабрику муниције, а ради се на томе јер то тржиште тражи, то ће бити конкуренција компанији „Први партизан” из Ужица. Потражња диктира нове капацитете. Ако „Југоимпорт СДПР” има поруџбине пешадијске муниције, а производња „Првог партизана” продата је две године унапред, шта да се ради.

Наравно да су „звезде” и овогодишњег „Партнера” били производи „Југоимпорта СДПР”: борбено возило пешадије „лазар-2”, самоходна хаубица „нора Б-52”, калибра 155 мм, самоходна хаубица „соко” од 122 мм, командно-извиђачко возило М-12… На њима су извршене и врше се модификације, тако да ће „лазар-2” у верзији амфибије бити усвојен у наоружање Војске Србије, а „лазар-2” с дигиталном шаром и даљински управљивом борбеном станицом с митраљезом од 12,7 мм предвиђен је за Жандармерију Србије. За „лазара-2” велико интересовање показали су и Бразилци, јер они тренутно немају таква борбена возила 8×8, пошто са „Ивеком” развијају борбено возило 6×6. Нуде нам кооперацију.

"Партнер" је највећи сајам наоружања и војне опреме у овом делу Европе (Фото Бета)
„Партнер“ је највећи сајам наоружања и војне опреме у овом делу Европе (Фото Бета)

Фабрика аутомобила из Прибоја, ФАП, приказала је свој камион „фап 3240 БС-АВ, 8×8, корисне носивости од 10 тона терета. Камион је сада на испитивању и верујем да ће га Војска Србије усвојити у наоружање, јер такво возило недостаје армији. Иначе, сви ти борбени, али и неборбени, системи су у формули цена–ефикасност најбоља решења за Војску Србије.

На „Партнеру 2015” представљен је и нови четвороседни авион „сова” фабрике „Утва” из Панчева. Летелица је усавршена верзија познатог авиона „утва-75”, с јачим мотором и дигитализованим кокпитом. Авион је врло широког цивилног и војног спектра употребе с релативно пристојном ценом.

Компанија „ЕДеПро” из Београда наступила је с најбољим стварима из области ракетне технике: ракетни системи „алас” и „лорана” , противоклопни ракетни систем „спајдер”, беспилотне летелице, дронови-мете, артиљеријски ракетни систем земља-земља калибра 267 мм и домета 95 км, ракета калибра 107 мм и домета 11,5 км, ракета система „град” од 122 мм и домета од 40 км… Компанија „ЕДеПро” има највећи број доктора наука по укупно запосленима, и на њиховом штанду најбројнији посетиоци били су Арапи. Није ни чудно јер пројектил „алас” има неке елементе прве српске крстареће ракете домета 25 км. И све то „ЕДеПро” развија врло дискретно и без велике помпе. „ЕДеПро” је српска НАСА.

Ипак, све то не би могло ни да вози, ни да лети, ни да пуца без производа компаније „Пнеуматик флекс”, чији је власник приватно породично предузеће „Србоауто” из Београда. Њихова хидраулика и пнеуматика присутне су у скоро свим најсложенијим борбеним и неборбеним системима представљеним на овогодишњем „Партнеру”: у авиону „ласта-95”, на хеликоптерима, у самоходној хаубици „нора Б-52”, у ракетном систему „алас”, у борбеном возилу „лазар-2”… Без њихових производа једноставно се не може, па се амерички амбасадор Мајкл Кирби најдуже задржао на њиховом штанду. Јер, компанија „Пнеуматик флекс” такође је пример диверсификације српске војне индустрије.

Да ракете, топови и авиони на сајму „Партнер 2015” не би били једини симболи војне моћи побринуло се предузеће „Статус стил” из Београда асортиманом борбених ножева, српских официрских сабљи и мачева. Они производе најбоље и најлепше сабље и мачеве у Европи, тако пишу стручни часописи, тако кажу и купци из Алжира. Ако су топови и ракете моћ, сабље и мачеви фирме „Статус стил” су част. И једно и друго потребно је свакој армији…

Аутор: Мирослав Лазански
Извор: Политика


Напиши коментар