Милош Земан: Агресор је онај ко пре Америке нападне неку земљу


Милош Земан
Милош Земан

Чешки председник Милош Земан сматра да је Вашингтон изгубио способност да реално процењује међународну ситуацију те да је америчка администрација начинила низ великих грешака. Он посебно критикује напоре САД да амерички модел политичког система прошире у свету.

„То је бесмислено. Покушај да се властити политички систем извезе у земљу са другачијом културом и традицијом може се завршити само тиме да се у случају неуспеха та земља претвори у вашег непријатеља, а у случају успеха – изазваћете њен распад“, упозорава Земан.

Чешки председник наводи да је од једног грађанина чуо врло занимљиву дефиницију агресора. Она гласи: „Агресор је онај ко пре Америке нападне неку земљу“.

Он указује да су САД погрешиле у Ираку, када су тврдиле да Садам Хусеин има оружје за масовно уништење.

Грешка је направљена и у плановима бомбардовања сиријских владиних снага, јер је Вашингтон „наивно веровао“ да се против сиријских власти боре „демократске снаге“.

„То је било пре него што су се Американци удостојили да примиете да се тамо бори Ал Каида, против које се и сами туку у Авганистану“, наводи Земан за „Парламентарни лист“.

Земан сматра да Американцима „недостаје способност самоанализе“ и похваљује председника САД Барака Обаму што је после педесет година укинуо санкције против Кубе.

Према његовим речима, интелигенција политике мери се дужином временског интервала који је потребан да се нека грешка исправи.

„Ако ваша реакција наступи педесет година касније, може вам се догодити да завршите као бронтосауруси, који су изумрли пре него што су стигли да исправе еволуцијске грешке“, закључује Земан.

Он сматра да највећу опасност за међународну заједницу данас представља терористичка група „исламска држава“ и инсистира на томе да се што пре оснују међународне снаге за борбу против ње.

„Нажалост, због кукавичлука и глупости низа цивилизованих држава, које не желе да оснују ове међународне снаге, погинуће још неколико хиљада невиних цивила“, оцењује Земан.

Чешки председник каже да је Владимир Путин подржао његов предлог, али да треба уверити и друге сталне чланице Савета безбедности УН у потребу оснивања снага за борбу са исламистима.

Извор: Срна, Блиц


Напиши коментар