Мировњаци УН сексуално искоришћавали жене и девојчице на Хаитију!


Службеник Уједињених нација на Хаитију. Фото: УН
Службеник Уједињених нација на Хаитију. Фото: УН

Мировњаци УН распоређени на Хаитију, сексуално су искоришћавали више од 200 жена и девојчица, којима су у замену за секс, давали храну и лекове.

То се наводи у нацрту извештаја Канцеларије УН за интерни надзор, уз напомену да су многи случајеви остали прикривени.

Према нацрту, у који је имала увид агенција АП, трећина искоришћаваних и злостављаних Хаићанки, млађа је од 18 година.

Шокантни подаци су откривени, пошто су истражитељи обавили разговор са 231 особом на Хаитију, које су тврдиле да су биле принуђене на секс у замену за основне потрепштине.

Сеоске жене су најчешће наводиле као разлоге за то глад, недостатак склоништа, потрепштине за бебу, лекове и ствари за кућу. С друге стране оне које живе у граду или непосредној близини пружале су секс у замену за ципеле, мобилне телефоне, лаптопове, парфеме, па и новац, наводи се у извештају.

У случају неплаћања, неке жене су задржавале беџеве мировних снага и претиле да ће све открити путем друштвених мрежа.

УН изричито забрањују размену новца, запослења, робе или услуга за секс и обесхрабрују односе између особља УН и оних који су под њиховом заштитом. Међутим само седам од анкетираних жртава је познавало политику УН којој се забрањује сексуално искоришћавање и злостављање, наводи се у извештају.

Извештај, који треба да буде објављне овог месеца, не наводи временски оквир за наводне повреде, али је мировна мисија УН од 7.000 војника почела 2004. године. Истрага није поменула број војника који су укључени у искоришћавања, преноси Раша тудеј.

Извор: Танјуг


Напиши коментар