Најскупље акцизе на струју у региону има Србија!


"У случају приватизације цена електричне енергије би могла да постане спекулативна. Често се дешава да тржишна цена струје није реална већ спекулативна, а то није добро како за потрошаче, тако и објективно гледано. Када се све то узме у обзир, продаја ЕПС-а није баш добро решење", објашњава Слободан Ружић, директор компаније Енерџи сејвинг груп.
Стручњак за електроенергетику Жељко Марковић израчунао је, за Балканмагазин, да ће за купце електричне енергије из категорије домаћинстава, рачунато са просечном ценом од око шест динара по киловату (kWh), износ акцизе на струју бити око 45 пара за kWh.

Тај износ у земљама у окружењу креће се у распону од 12 па до 36 пара, рачунато са средњим курсем од 120 динара за један евро, објаснио је Марковић.

Многе земље имају акцизу на електричну енергију, рекао је Марковић, док акцизу на струју не обрачунавају Мађарска, Хрватска, Бугарска, Велика Британија, Кипар, Летонија и Словачка.

Постоји још непознаница у погледу обрачуна акцизе на електричну енергију у Србији, будући да Закон којим се прописује акциза на електричну енергију још није усвојен, објаснио је Марковић.

По усвајању Закона, додао је он, ближе услове, начин и поступак обрачунавања и плаћања акцизе на електричну енергију, као и остваривање ослобођења, треба да пропише надлежни министар.

Извор: Фонет, Телепромптер


Напиши коментар