НАТО шаље тенкове на исток!

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Фото: РИА Новости
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Фото: РИА Новости

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је уочи министарске конференције у Бриселу да ће НАТО распоредити тенкове и опрему за око 5.000 људи дуж својих североисточних граница.

Тенкови и опрема биће распоређени у Пољској и балтичким земљама, а Столтенберг је назвао ову меру „потезом уверавања“ источних чланица да је НАТО спреман да их брани, пренео је Танјуг.

„Дали смо главној команди НАТО налог да припреми план распоређивања и да у оквиру командне структуре оснује нови логистички штаб да га спроведе“, рекао је Столтенберг новинарима пред састанак министара одбране чланица Алијансе у Бриселу.

Нагласио је да се овим не нарушава споразум НАТО са Русијом према коме се НАТО обавезао да неће оснивати сталне базе на истоку, јер војници неће пратити тенкове и опрему, која ће бити конзеррвирана и активирана само ако се укаже потреба.

„Нисмо у хладном рату са Русијом, али нисмо више ни стратешки партнери“, рекао је генерални секретар, оцењујући да су односи НАТО и Русије „негде између“ и да „јака одбрана не спречава дијалог“.

Столтенберг је затражио од Русије да се придржава споразума из Минска о решењу украјинске кризе и да престане „да звецка нуклеарним оружјем“.
„Свему што се тиче нуклеарног наоружања треба приступати веома пажљиво2, рекао је он.

Генерални секретар НАТО је оштро осудио јутрошњи бомбашки напад Талибана на авганистански парламент у Кабулу уз речи да то представља напад на демократију.

Најавио је да ће на данашњем састанку поред осталог бити речи о недовољном издвајању средстава за одбрану од стране неких чланица и рекао да га брину очекивања да ће војни буџети у будућности наставити да се смањују.

„Не можемо унедоглед да радимо више са мање“, упозорио је Столтенберг.

Извор: Танјуг

Напиши коментар