Независно домаћинство: Rocket stove – Ракетна пећ


Ракетна пећ обликована као клупа и украшена. Фото: Независно домаћинство
Ракетна пећ обликована као клупа и украшена. Фото: Независно домаћинство

Зову је разним именима, а ја бих је назвао еколошко-економична пећ. Био сам скептик када сам се први пут срео са овом “ грађевином“, али ипак сам покушао да направим једну пробну везију и био сам пријатно изненађен. Пећ која је била саграђена у дворишту је просто радила као бренер, на димоводу је излазила само водена пара и CO2, нигде није било гарежи и црног дима који гуши.

Ракетна пећ

Неколико речи зашто је сматрам еколошко-економичном: Пећ направљена по овом принципу, троши неупоредиво мање огрева од било које конвенционалне пећи или шпорета. У принципу се као огрев може користити дрвени отпад, типа гранчице, пиљевина и свакојаки биљни отпад: кукурузовина, стабљике сунцокрета и сл. Искоришћење топлотне енергије је огромно око 90%, док је код класичних шпорета, котлова и пећи искоришћење око 30%. Звучи невероватно и зато Вас позивам да се уверите.

Изградња ракетне пећи – корак по корак

Градња је прилично једноставна и јефтина и поред тога може да улепша Ваш дом!

Принцип рада ракетне пећи. Фото: Независно домаћинство
Принцип рада ракетне пећи. Фото: Независно домаћинство

Још једна веома битна предност ове пећи је та што се у градњи користи велика количина цигала и глине, која служи као акумулатор топлоте коју ће зрачити у Вашем дому и када пећ није заложена. Постоји могућност уградње котла за грејање воде (још једна уштеда). Идеална је за људе који имају пластенике или стакленике. Поред тога што релативно јефтино могу загрејати исте, испуштање CO2 у пластеник, стакленик помаже Вашим биљкама.

Позивам Вас да експериментишете и уверите се сами у невероватне карактеристике ове пећи. Будите један од нас који желе да сачувају шуме, а самим тим и планету.

Аутор: Слађан Пекић
Извор: Независно домаћинство


Напиши коментар