Нови ратни правилник Пентагона: Новинари су легитимне мете!


Новинарка у Украјини. Фото: balkans.aljazeera.net [AFP/Getty]
Новинарка у Украјини. Фото: balkans.aljazeera.net [AFP/Getty]
Пентагон је објавио књигу инструкција као “закон о рату” у којој детаљно описује прихватљиве начине убијања непријатеља. У овом упуству такође се наводи да чак и новинари могу да се окарактеришу као “непривелегована зараћена страна”, нејасан термин који је замена за “непријатељског борца”.

Књига на чак 1.176 страна сугерише да су пуцање, експлозије, бомбардовање, убадање, па и резање непријатеља прихватљиви начини да се “заврши посао”, али употреба отрова и гасова с друге стране није дозвољена. Зелено светло дато је и изненадним нападима и убиствима из заседе трупа које се повлаче.

Али, опсежни приручник не говори само о протоколу за оне који се налазе на фронту. Он такође поседује и обиман одељак који се односи на новинаре – укључујући и чињеницу да они могу бити означени као терористе.

– У принципу, новинари су цивили. Ипак, новинари могу бити и припадници оружаних снага, лица овлашћена да прате оружане снаге или непривилеговане зараћене стране, наводи се у приручнику.

На питање шта то значи, Крис Чемберс, професор новинарства са Универзитета у Џорџтауну, каже да не зна и додаје да “због Женевске конвенције друга међународна права, укључујући и закон САД, са федералним судовима не познају такву формулацију”.

– То им даје за право да нападају па и убијају новинаре које нарочито не воле а који су повезани са војском – каже Чемберс.

Чак је и дефиниција “непријатељског борца” из Обамине администрације прилично нејасна јер у основи може да се односи на било ког мушкарца који се “задеси тамо”.

У приручнику такође стоји и да дронови могу бити означени и као војни авиони које користи војска одређене земље.

Књига садржи и предоговор генералног саветника Министарства одбране Стивена Престина који каже да је “закон рата део онога ко смо ми”. Он даље наовид како ће нам приручник помоћи да се “сетимо лекција научених на тежи начин у прошлости”.

Овај приручник први је Пентагонов “све у једном” правни водич за четири рода војске. Претходно је сваки сектор био задужен за писање својих смерница, али који вероватно није окарактерисао новинаре као потенцијалне мете.

Пентагон још није прецизирао тачне околности под којима новинар може бити проглашен “непривилегованом зараћеном страном”.

Аутор: М. Пејић
Извор: rt.com, Блиц


Напиши коментар