Патриотски блок: Званичници Србије да не иду у Сребреницу


Бошко Обрадовић (Двери) и Санда Рашковић Ивић (ДСС), Фото: СРНА
Бошко Обрадовић (Двери) и Санда Рашковић Ивић (ДСС), Фото: СРНА

Патриотски блок оциенио је да премијер Србије и други највиши српски званичници не треба да присуствују комеморацији у Сребреници, а да треба да затраже да Русија и друге пријатељске чланице Савета безбедности УН гласају против британске резолуције о Сребреници.

У саопштењу се напомиње да је недавно било 100 година од страшног геноцида турске војне силе над Јерменима у којем је побијено скоро 1.500.000 недужних мушкараца, жена и деце, али да на такву годишњицу није реаговала „осјетљива британска душа“.

Исто би се, наводи се у саопштењу, могло рећи и за холокауст у нацистичкој Њемачкој у којем је страдало око 6.000.000 Јевреја, а да се не помињу каснији геноциди у Дарфуру на југу Судана или недавно у Ираку и у Сирији.

Патриотски блок наводи да ни у једном од ових случајева масовних злочина, који су неупоредиво већих размера од масакра у Сребреници 1995. године, нико није сматрао за потребно да треба да се огласи Савет безбедности УН.

Зато смо уверени да је једина сврха овог британског предлога да се на Србе изнова навуку колективна кривица, презир и омраза, а дејтонска Република Српска уруши и затре зарад унитаризације БиХ“, наводи се у саопштењу Патриотског блока, кога чине Демократска странка Србије и „Двери“.

Све су то разлози због којих Патриотски блок предлаже званичницима Србије да се не само одлучно супротставе овом предлогу, него и да пријатељске чланице Савета безбедности, нарочито Русију, замоле да гласа против њега.

„Сматрамо, такође, да председник Владе Србије Александар Вучић и други највиши званичници државе Србије у овим околностима не треба да присуствују комеморацији у Сребреници, пошто би то било још једно национално понижење и наметање целом српском народу етикете геноцидности“, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА


Напиши коментар