Покренута иницијатива да се потомци царске породице Романов врате у Русију


Kнегиња Марија Владимировна
Kнегиња Марија Владимировна

Представницима династије Романов предложено је да се врате у Русију. Посланик скупштине Лењинградске области Владимир Петров послао је одговарајућа писма званичним представницима династије Романов који живе у иностранству – кнегињи Марији Владимировној у Шпанију и кнезу Дмитрију Романовичу у Данску.

Парламентарци намеравају да израде законски предлог којим се утврђује посебан положај царске породице и подстиче их да се врате. Конкретно, намера је да се Романовима за званичну резиденцију да један од напуштених двораца у Санкт Петербургу или на Криму.

„Ваше Императорско Величанство, Господарице Велика Кнегињо Марија Владимировна — обраћа се посланик старешини царске династије Романов. — Током целе историје своје владавине императорска династија Романов чинила је један од темеља руске државности… У овом тренутку одвија се тежак процес васпостављања моћи Русије и враћања њеног светског утицаја. Уверен сам да у тако важном историјском тренутку чланови Царске Династије Романов не могу да остану по страни од догађаја који се одвијају у Русији”.

Петров је убеђен да ће „враћање потомака последњег руског самодршца у историјску отаџбину допринети смиривању политичких тензија које постоје још од времена Октобарске револуције и да ће постати симбол обнове духовне моћи народа Русије”.

Исти посланик сматра да би Романови могли да учествују у државним церемонијалним догађајима.

„Потомци царске породице могу да играју важну симболичку улогу у животу руског друштва. Као и у многим европским државама, Романови би могли да буду симбол очувања традиције и националне културе” — наводи се у писму.

Скупштина Лењинградске области планира да ускоро изради нацрт закона о посебном положају представника царске породице у циљу стварања услова за враћање потомака Романових. Тако, на пример, за званичну резиденцију Романових у Русији посланик предлаже да се издвоји један од двораца у предграђу Санкт Петербурга или Крима.

Павловски дворац у Петрограду
Павловски дворац у Петрограду

— Још увек много предивних царских двораца у предграђима зврји празно или се користи ненаменски. Мислим да би коришћење једног од тих двораца у Лењинградској области као званичне реезиденције било само на корист” — каже Петров.

По његовим речима, резиденција може да буде у Ропшинском или Павловском дворцу код Санкт Петербурга или у Ливадијском дворцу на Криму.

Директор канцеларије старешине Руске царске династије Романов – Александар Закатов – истакао је да су представници династије спремни да се преселе у Русију.

— Императорска династија је више пута истицала да је спремна да се за стално пресели у Русију, наши представници све чешће бораве у Русији и теже томе да се преселе — каже он. — Кнегиња Марија Владимировна би као приватно лице могла да се врати у сваком тренутку, али она се налази на челу императорске династије и сноси одговорност пред прецима, и њен повратак мора бити достојанствен. Она не претендује ни на својину, ни политичка овлашћења и привилегије, али жели да, као у већини земаља света, царска династија буде историјска институција и део историјског наслеђа. То је културолошко признање, али оно треба да буде изражено у правном акту. Само тада ће се царска династија преселити. Сада у Русији чак нема никаквог места за становање за чланове династије.

Осим тога, по мишљењу директора канцеларије, враћање свих Романових чак може да наштети Русији.

Ливадијски дворац на Криму
Ливадијски дворац на Криму

— У целом свету постоје хиљаде или чак десетине хиљаде потомака који нису чланови царске династије. То је широк круг, и дискутабилно је да ли ће Русија имати користи од њих. Постоје они који су се одавно одвојили од царске династије, они не говоре руски и исповедају другу веру. Статус династије Романов заснива се на династичком закону. Породични закон, који је увео император Павле 1797. године, опредељује које има права и обавезе старешине династије, а који њени чланови имају какве титуле и остало.

Тренутно постоје две главне гране породице Романов — Кириловичи и Николајевичи. Први називају себе царском династијом у изгнанству на челу са Маријом Владимировном, други су удружење потомака династије Романов на челу са кнезом Николајем Романовичем.

Како истиче професор Школе историјских наука Високе школе економије Олег Будницки, легитимним наследницима престола сматрају се Кириловичи.

— После убиства царске породице, легитимни наследник по закону престолонаслеђа постао је кнез Кирил Владимирович, који је у то време живео у Немачкој. Он се прогласио императором у изгнанству 1924. године. Али, није био популаран у династији Романов, иако је генеаолошки управо он био наследник. Од њега је кренула грана Кириловича, који се сматрају наследницима руског престола — прича историчар. — После револуције Романови су се задесили у различитим земљама — Немачкој, Француској, Енглеској, Данској, где и даље живе њихови потомци. Деведесетих година прошлог века била је популарна идеја о њиховом повратку. Они прилично често долазе у Русију, учествују у догађајима, примају их на високом нивоу.

Шеф Института за политичка истраживања Сергеј Марков сматра да повратак Романових ни на који начин неће утицати на расположење грађана.

— У већини земаља света становништво нема осећај поштовања према монархијама, осим у Великој Британији и Холандији — истиче он. — У Русији се према потомцима Романових односе или као према невиним жртвама због стрељања породице од стране бољшевика, или као према издајницима који су се у критичним годинама царске монархије понели неодговорно. Многи сматрају да је абдикација Николаја II довела до грађанског рата.

Предлог Магацин-а:

Кнегиња Јелена Карађорђевић – понос Русије и Србије
Николај други Романов, руски цар Лазар
Убиство царске породице Романов

Извор: Факти


Напиши коментар