Поражавајућа НАТО статистика: Европљани не желе да ратују заједно са Американцима


nato2

Европљани су развили културу зависности и право на америчку одбрану, као дубоко усађени део политичког менталитета, пише Џуди Демпсеј, аналитичарка „Карнегија“ за Европу и главни уредник блога ове институције.

– Пошто Европљани сматају да ће Американци да их заштите, зашто би онда требало да јачају одбрану и безбедност? То је крактовид приступ и опасан је по трансатлантске односе – оцењује Демпсеј у тексту објављном на сајту „Карнегија“.

Пју центар (the Pew Research Center) је спровео истраживање о сукобима у Украјини између 6. априла и 15. маја међу 11.116 у осам земаља, чланица НАТО (Канада, Француска, Немачка, Италија, Пољска, Шпанија, Велика Британија и САД), као и у Украјини и Русији, пише Слободна Европа.

Одговори су углавном очекивани. Око 70 одсто испитаника у чланицама Северноатлантске алијансе подржава слање економске помоћи Украјини, док се 57 процената залаже за улазак ове земље у НАТО, мада је у Немачкој и Италији ентузијазам за ову иницијативу много нижи – 36 односно 35 одсто.

Истовремено, 41 проценат испитаника за слање наоружања Украјини, а 50 одсто поджава предлог о њеном чланству у ЕУ. Међутим, када је реч о придржавању члана 5. – „свете краве“, односно кључног принципа на којима почива.

Истраживање међу европским чланицама је показало да се 49 одсто испитаника противи ангажовању њихове земље у одбрани савезника, што указује на одсуство подршке колективној одбрани. Штавише, већина Европљана (67 процената) – уз изузетак Пољака (49 одсто) – сматра да САД треба бране своје савезнике.

Упркос замору од рата у САД и Канади, већина становника у ове две земље подржава употребу силе уколико Русија нападне савезницу НАТО савеза – 56 одсто Амеркинаца и 53 процената Канађана.

САД такође предлажу складиштење тешког наоружања и опреме за до 5.000 војника у Источној Европи.

Британци међу Европљанима највише подржавају употребу оружја у одбрани савезника (49 одсто).

Иако чак 70 одсто Пољака доживљава Русију као главну војну претњу суседним земљама, само 48 процената би подупрло оружану акцију у случају таквог напада. Пољска је у фебруару 2015. повећала издвајања за војни буџет на 2 одсто бруто друштвеног производа, али који је намењен пре свега за јачање сопствене одбране а не заједничке одбрамбене структуре НАТО.

Такође, чини се да је Пољска више заинтересована за развијање блискије војне сарадње са балтичким земљама (такође чланицама Савеза), као и Финском и Шведском (које нису део НАТО), него да у потпуности зависи од Северноатлантске алијансе.

Осим сумњичавости Пољака у НАТО као одбрамбени савез, истраживање показује и одсуство поверења у војну подршку САД.

Извор: Слободна Европа, Блиц

Коментар Магацин-а: Ако медиј као што је Слободна Европа изађе јавно са оваквим подацима, замислите какви су тек „нефризирани“ подаци које имају?!


Напиши коментар