Процена, тј потцењивање српске војске на КиМ 1999. године


Војска Југославије, односно Србије и помало Црне Горе
Војска Југославије, односно Србије и помало Црне Горе

Однос војних снага НАТО према Војсци Југославије био је пред почетак агресије 600 према 1, а ВЈ је заостајала технолошки најмање 30 година.

Процена НАТО команданата била је да ће Србија капитулирати после неколико дана. НАТО је планирао копнену офанзиву на „спрженој земљи“, пошто уништи ПВО. Међутим, ни после 78 дана нису се „стекли услови“ за то. И тада је две трећине оружја било спремно за борбу и више од 99 одсто мобилисаног људства.

– Они нису могли да схвате како смо се уопште могли да одбијемо капитулацију у Рамбујеу и не дозволимо да НАТО ушета у Србију. Џон Пембертон, војни и ваздухопловни изасланик САД, на крају последњег састанка пред агресију упитао ме је: Знате ли да сте мали и технолошки најмање тридсет година иза нас, на чему заснивате ту самоувереност? Одговорио сам му да ће сазнати кад нас нападну. Бесно се окренуо и отишао без руковања – прича генерал Спасоје Смиљанић.

У нападима на СР Југославију НАТО снаге користиле су око хиљаду летелица (ловци, ловци-бомбардери, бомбардери, шпијунски авиони итд.), односно скоро цели НАТО (осим Исланда и Луксембурга – који немају ваздушне снаге, и Грчке, која није суделовала из политичких разлога. У списак не улазе нити Мађарска, Чешка и Пољска које су се тек придружиле НАТО-у и нису још чиниле део војног апарата).

Највеће присуство имале су снаге Сједињених Америчких Држава, мада су и остале чланице имале немалу улогу у агресији.

Слава погинулима, који бранише наше небо!

Предлог Магацин-а:

Сведочење српског обавештајца: Пред напад НАТО на Србију имао сам десетине шпијуна највишег ранга у структурама НАТО
Срцем на НАТО – тајне операције војске СРЈ – аеродром Тузла
Срцем на НАТО – тајне операције војске СРЈ – аеродром Ринас
Ратни ветеран: Кошаре су била прва линија одбране отаџбине
У паклу Кошара – неиспричана ратна прича
Србија: Још седам милиона квадрата под НАТО касетним бомбама

Извор: Новости, КМ Новине


Напиши коментар