Ратни злочинац Главаш: „Срби, не правите више бал вампира у Јадовну“!


Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш. Фото: narod.hr
Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш. Фото: narod.hr

Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш поручио је Милораду Пуповцу, председнику Српског народног већа, да више не прави „бал вампира“ у Хрватској, алудирајући на обележавање страдања Срба у Јадовну.

На свом Фацебоок профилу, коментаришући скуп којим је дат помен Србима убијеним у усташкој НДХ, као и изјаве о Алојзију Степинцу, Главаш је поручио Пуповцу да „наредне године оде у Србију и тамо игра коло“.

За Главаша је скуп над јамом у Јадовну, где су масовно побијени Срби свих узраста, „маска душебрижништва“ и „безосјећајна комеморација“, а учесници су, наводно, вређали националне светиње и осећаје Хравата, па им треба забранити улазак на територију Хрватске.

Главаш, као и неке друге јавне личности у Хрватској, сматра да је неумесно говорити о кадриналу Степинцу на начин на који је то учинио српски министар Вулин.

Током комеморације у Јадовну, Вулин је за Степинца рекао да је био „викар ратних свештеника“у време НДХ.

Назвавши Пуповца „етно-бизнисменом“ и оптуживши државни врх Србије за четништво, Главаш је савјетовао власти Хрватске да им дају, како је навео, „шут карту“.

Бранимир Главаш осуђен је за учешће у убиствима осјечких Срба деведесетих година. Пошто је побегао их Хрватске, казну је служио у БиХ.

Извор: Срна, Мондо

Чичак: У Јадовну нема скелета Срба!?

Иван Звонимир Чичак, председник Хрватског хелсиншког одбора за људска права. Фото: 24sata.hr
Иван Звонимир Чичак, председник Хрватског хелсиншког одбора за људска права. Фото: 24sata.hr

Сталном негирању злочина који су починиле усташке снаге 1941. године, осим званичника Републике Хрватске, придружио се и предсједник Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО) Иван Звонимир Чичак, тврдећи да се у злогласној Шарановој јами, најпознатијем стратишту тог логорског комплекса, не налази ниједан скелет!

Он је рекао да је, као члан Државне комисије за ратне злочине у Другом свјетском рату на подручју Хрватске, дошао до сазнања да на мјесту на којем се већ годинама одаје почаст убијеним из 1941. нису пронађени остаци жртава и да се Дан сјећања, који је обиљежен и у недјељу, одржава на мјесту гдје није било никаквог страдања.

– То је потврдио и Срећко Божићевић, хрватски спелеолог, који се још шездесетих година спуштао у јаму и објавио своје истраживање у којем се наводи да тамо нема ниједног скелета, ни кости. Послије тога, нико није то истраживао, јер нема политичке воље, а постоје и судски налози да се јама открије и истражи шта је права истина. Неспорно је да је на том подручју био логор, али важно је да се једном стави тачка на „и“, те да се истражи да ли је у комплексу логора убијено 20.000 или 40.000 људи, јер досадашња истраживања су врло различита, а тако је и са јамом над којом се обиљежава годишњица злочина из тог периода – рекао је Чичак за Пресс.
Увреда потомцима

На ове тврдње оштро је реаговао предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић који наглашава да су овакве изјаве само покушаји да се шокира јавност, без икаквих претходно прибављених доказа.

– Чичак је изрекао неистину која поново убија жртве и вријеђа њихове потомке. Постоје многа свједочанства и истраживања која су потврдила да су у Шаранову јаму бацани убијени у логору. То најбоље потврђује истраживање спелеолога Тихомира Пајалића, који је још шездесетих година прошлог вијека објавио пресјек јаме, а у том документу се наводи да на дну постоји 1,35 метара седиментираних костију. Према том извјештају, може се закључити да је ту убачено више од 1.000 жртава, а поред тога постоје и снимци скелета – рекао је Басташић.

Према његовим ријечима, због изношења неистина о логору Јадовно ово удружење планира и да подигне тужбу против Чичка.
Опција тужбе

– Ми ћемо сигурно размотрити и опцију тужбе, али нас је запрепастило да нико из институција РС и Србије, те српских националних друштава из Хрватске није реаговао на овакве лажи. Ја сам у неколико наврата тражио да јавно буде испитана и истражена Шаранова јама, али да то уради комисија које неће бити под ингеренцијом Хрватске, што до сада није било могуће – рекао је Басташић.

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац објашњава да сви докази показују сасвим другачију слику од оног што тврди Чичак, упркос све чешћим покушајима да се негира и прећути овај злочин, што потврђују и изјаве предсједника Хрватског хелсиншког одбора.

– Чињеница је да свједоци и документи, па чак и они из усташке власти, показују да су многе жртве завршиле на дну неке од јама у Јадовну. Мени је чудно да се г. Чичак позива само на наводно истраживање једног човјека, занемарујући у потпуности остале доказе, али то је једна константна политика Хелсиншког одбора, који се у потпуности разликује од оног што је некад био – закључио је Пуповац.

Извор: Јадовно


Напиши коментар