Рихард Зорге – двоструки агент који је променио ток Другог светског рата


Рихард Зорге, Фото: Вести.ру
Рихард Зорге, Фото: Вести.ру

Рихард Зорге био је немачки новинар смештен у Јапану, који је радио за СССР и одавао јапанске и нацистичке планове.

Недавно је у једном антиквитету у Токију пронађена разгледница коју је 1938. године тадашњи нацистички министар спољашњих послова Јоахим вон Рибентроп послао Рихарду Зоргеу, који је у то време у Јапану радио као новинар за немачке новине.

Рибентроп је у разгледници честитао Зоргеу 43. рођендан и похвалио његов “изванредан допринос” у немачкој амбасади у Токију.

Зорге је у то време заиста радио пуном паром, али не за нацисте. Он је, наиме, био тајни совјетски агент који је требало да изгради мрежу комунистичких шпијуна у Токију.

Акцију су водили он и левичарски јапански новинар Хоцуми Озаки, а имали су задатак да детаљно прате и јављају све о кретању јапанских трупа совјетским властима.

Наводно су чак јавили Стаљину за предстојеће јапанске нападе на Перл Харбор два месеца пре него што су се догодили.

Два најважнија податка која је Зорге дојавио Москви 1941. године била су то да нацисти гомилају војску на источном фронту припремајући се за офанзиву против Руса којом би прекинули пакт о ненападању из 1939. године, и да ће Јапан, упркос савезу с нацистима, усредсредити своје трупе на Кину и југоисточну Азију. Одлука о томе да ли ће Јапан отворити нови фронт према Русији зависила је од тога колико ће успешни бити нацисти с друге стране.

Након неког времена Зорге је постао уверен да Јапан има пуне руке посла и да планира напад на САД, па је у септембру 1941. дојавио Москви да не постоје шансе да крене у напад на СССР.

Иако је Стаљин пре тога игнорисао Зоргеова упозорења, овај пут му је поверовао. Управо зато Совјети су пребацили велики део својих резерви с далеког истока на запад.

„Та моћна појачања променила су ток битке за Москву у првој недељи децембра 1941. године, а истовремено је Јапан напао Перл Харбор“, написао је историчар Стјуарт Голдмен.

Очајнички отпор који су Совјети тада пружили нацистима био је, према мишљењу многих, одлучујући фактор у победи Савезника која је уследила неколико година касније. А захваљујући информацијама које је пружио, Зорге је и више него заслужио своје врховно место у историји шпијунаже.

Одрекао се пића за више добро

Рихард Зорге родио се у данашњем Азербејџану. Мајка му је била Рускиња, а отац немачки инжењер. Одрастао је у Немачкој, а док се опорављао од рањавања у Првом светском рату, развио је симпатије према марксистима, па је следећу деценију провео путујући између Совјетског Савеза и Немачке, али и остављајући за собом низ супруга и љубавница с обе стране.

Напокон се придружио обавештајцима Црвене армије, након чега је почео да гради каријеру у Берлину, где је постао члан фашистичке странке.

Иако је у то време био тешки алкохоличар, за време боравка у Берлину суздржавао се од пића како не би случајно открио нешто о томе чиме се бави. Иако је због тога могао да делује сумњиво, захваљујући самодисциплини зарадио је поверење нацистичких извора.

„То је била најхрабрија ствар коју сам икада учинио. Никад нећу моћи довољно да попијем да надокнадим то време“, наводно је после рекао Хеде Масинг, аустријској глумици која је такође била совјетски тајни агент и која се након рата преселила у САД.

До 1939. године Зорге је био смештен у Јапану, где се прикључио немачким и јапанским дипломатским круговима. У октобру 1941. Јапанци су га напокон “прочитали”, па су он и његове колеге ухапшени. Три године касније је и обешен, пише Вашингтон Пост.

Све до хапшења овај привлачан мушкарац живео је лагодним животом, пуним забаве и лепих жена, на чему су му многи завидели. Ијан Флеминг, чувени британски писац и аутор серије романа о Џејмсу Бонду изјавио је да Зоргеа сматра најзначајнијим шпијуном у историји човечанства.

Извор: Express.hr, Б92


Напиши коментар