Сепаратисти без одмора: Почетком јула о оснивању Војвођанске академије наука


vojvodina republika

Покрајински парламент ће почетком јула заседати два пута а на једној од седница ће расправљати и о оснивању Војвођанске академије наука, уметности и културе (ВАНУК).

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор заказао је седнице покрајинског парламента за 7. и 9. јул, саопштио је данас Биро Покрајинске владе за односе с јавношћу.

На седници најављеној за 7. јули, у оквиру дневног реда је и Предлог одлуке о оснивању јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК).

Предлог Покрајинске владе о формирању ВАНУК, крајем маја, поново је довео до оштрих реакција опозиције у покрајинском парламенту која сматра да је то у супротности са Уставном и законима Србије.

Том предлогу се успротивила и Српска академија наука и уметности чији Извршни одбор је тада саопштио да се ради о „опасним политичким играма“.

Покрајинска влада утврдила је 20. маја Нацрт покрајинске скупштинске одлуке о оснивању јавне установе „Војвођанска академија наука, уметности и културе“, када је најавила да ће га упути парламенту на усвајање.

У саопштењу је образложено и да се ВАНУК оснива „у циљу унапредјивања области науке, уметности и културе на територији покрајине“.

Предвиђено је да се „њен рад заснива на принципима и традицијама организовања научне, уметничке и културне делатности савременог европског простора“.

У раду ВАНУК-а „стварају се услови за обезбедјење равноправности, очувања и поштовања различитости култура националних мањина – националних заједница које постоје у Војводини“.

У саопштењу је, између осталог, наведено и да „ВАНУК нагласак ставља на проучавање научних, уметничких и културних питања специфичних за Војводину“.

Извршни одбор САНУ, како је саопштено 22. маја, „не улазећи у мотивације предлагача, сматра да се ради о опасним политичким играма које немају утемељења ни у научним, ни у уметничким критеријумима и потребама“.

Одлука о оснивању јавне установе ВАНУК озбиљно би угрозила јединство научног, културног и уметничког простора Србије „и САНУ ће, као највиша научна и уметничка установа у Србији, својим активностима и даље настојати да ово јединство сачува“.

Правни основ за доношење одлуке о оснивању ВАНУК-а је садржан је у члану 17. Статута Војводине и члану 4. Закона о јавним службама.

Део тог Статута Уставни суд је 2012. и оспорио указујући у једном од сегмената да Покрајина нема надлежност у науци, тако да не може ни да финансира установе у тој области, којој је припадала и Војводјанска академија наука и уметности (ВАНУ).

Крајем децембра Уставни суд Србије утврдио је да одлука Скупшšтине Војводине о ВАНУ није у сагласности са Уставом и законом, објављено је 27. децембра 2013. сајту Уставног суда Србије.

Статут Војводине је 2014. измењен и, како се тврдило, усклађен са Уставом, а ВАНУ је проблем са финансирањем решио тако што се трансформисао у удружење градјана под називом „Академија наука, уметности и културе Војводине“.

Предлог Магацин-а:

Војвођанско питање
Вејн Мадсен: Војводина, нова инстант-држава Брисела на Балкану
Сепаратизам и мржња без казне: На Фејсбуку позивају на убијање српских војника и отцепљење Војводине! (фото)
Бранко Драгаш: 00384?

Извор: Танјуг, Блиц


Напиши коментар