„Србија губи 50.000 становника годишње“


Фото: Новости
Фото: Новости

За државе релативно мале популационе величине, као што је Србија, велики је луксуз губитак становништва од око 50.000 људи годишње.

Србија је једна од ретких држава која се суочава са смањењем броја становника, рекао је демограф Владимир Никитовић, који је научни сарадник Центра за демографска истраживања Института друштвених наука у Београду.

Он је да се такав тренд очекује у наредних 20-30 година и у Европи и да је реч о глобалном процесу.

Никитовић је указао да је порасла економска и психолошка цена детета од кога се много више очекује, да људи све теже ступају у партнерске односе, да је стопа развода много већа него што је била и да се жене све касније одлучују на рађање.

Коментаришићи појаву да се све ређе догађа да брачни парови имају двоје или троје деце, Никитовић је оценио да је то глобални тренд, уочен пре тридесетак година – да је ниво рађања нижи од потребних двоје деце.

Никитовић је указао да се у Србији четвртина деце роди ван брака што је „велики скок“ у односу на период после Другог светског рата, чак и у односу на претходних 20 година.

Он је навео да у последњих 20 година држава има мере економске помоћи, јер се женама омогућава да током 12 месеци добијају накнаду.

Помоћ у прве две године за друго дете постоји и то није мали издатак за државу, јер је то 1,4 одсто бруто друштвеног производа, додао је Никитовић.

„Показало се да је најважније усклађивање рада и родитељства“, оценио је Никитовић.

Статистика показује, како је речено, да свака друга породица има само једно дете, док свега 1,1 одсто породица има више од троје деце.

Од деведесетих година до 2011. године број породица са децом се смањио за 16 одсто, а број породица без деце за 15 процената.

За само 10 година између два пописа од 2002. до 2011. године број породица са децом у Србији опао је за више од два одсто са 54,5 на 52,1 процената. Са друге стране, број самохраних мајки је порастао са 11,4 на 13,7 одсто.

Извор: Таnjуг, Б92


Напиши коментар