Српски рачунарски сервис добио улагача са 10 милиона долара!


Фото: Б92
Фото: Б92

Фрејм, рачунарски сервис иза ког стоје српски стручњаци и који би могао да представља праву револуцију у ИТ свету, добио је 10 милиона долара од инвеститора.

„Фрејм“ (Фраме), раније познат као „Маинфраме2“, јесте сервис у облаку, који омогућава корисницима да захтевне програме као што су Адобе Пхотосхоп или Мицрософт Еxцел покрећу са било ког уређаја из свог интернет претраживача и то без потребе за било каквим плагиновима.

У такозваној „серији А“ финансирања овог стартапа учествовали су између осталих фондови „Колумбус нова технолоџи партнерс“, „Бејн кепитал венчрс“ и „СQН венчр партнерс“.

Пројекат стар три године је недавно, пре ових десет милиона долара, обезбедио још 2,5 милиона долара од разних инвеститора.

„Кренули смо 2012. године са жељом да променимо начин на који размишљају људи који свакодневно користе рачунаре. Данас смо направили крупан корак ка остварењу циља да омогућимо свакоме са интернет конекцијом да приступи свом рачунару у облаку. Одушевљени смо што смо добили стратешку подршку од инвеститора, што ће нам помоћи у нашој мисији“, навео је у саопштењу оснивач и ЦЕО Фрејма доктор Никола Божиновић.

Како је навео, компанија ће моћи да се убрзано развија док припрема нову јавну бету своје платформе, која отвара пут захтевних графичких апликација од облака до практично било ког уређаја и интернет претраживача, без потребе за инсталирањем плагинова.

Месечна претплата за сервис биће од десет долара па навише, а аутори кажу да је он идеалан за уређаје као што је нови Еплов „мекбук“ – преносни рачунар који има мање „сирове“ снаге од својих претходника, али има досад најнапредније могућности комуникације.

Идеја која стоји иза Фрејма јес да осим података, што раде сервиси као што су Дропбокс или Гуглов Драјв, у суштини у „облак“ премести и рачунарску снагу – односно да се у „облаку“ програми покрећу, а да их корисник види и користи кроз интернет претраживач као да су покренути на његовом рачунару.

Извор: Б92


Напиши коментар