Вековима чувани симболи пиротског ћилима још загонетка


Лакоћа, оригинална шара, два лица, ручни рад и постојаност главне су одлике пиротског ћилима; фото: ЈВ
Лакоћа, оригинална шара, два лица, ручни рад и постојаност главне су одлике пиротског ћилима; фото: ЈВ

Према тајни коју су баке младим ткаљама преносиле тек у старости, пиротски ћилим пет векова одолева времену и носи симболе који, кажу предања и легенде, имају моћ да отклоне негативну енергију, сачувају породичну слогу и заштите власника.

Верује се да су давнашњи ћилими сликовно писмо, да имају шаре које су заправо симболи о настанку човечанства. То што је међу 5.000 ткаља, које су ћилиме у Пироту израђивале пре II светског рата, само неколико њих знало загонетку шара, многи не сматрају случајним.

Оне су то знање у тајности предавале млађима, и то тек у старости. Традиционални ћилим је запис у слици, а како су ткаље затим вековима осмишљавале и додавале сопствене украсне и декоративне шаре без значења, ћилими новијег датума су се по распореду шара само преписивали од давно урађених ћилим – каже Славица Ћирић из Пирота.

Пре него што је пре 6 година покренула Занатску задругу за израду ћилима “Дамско срце”, Славица је шаре пиротског ћилима изучавала годинама. Опчињеност ћилимом, коју је осетила још као дете, тешко да може да објасни.

Пре Другог светског рата у Пироту је било око 5.000, а данас има свега око 15 ткаља; фото: ЈВ
Пре Другог светског рата у Пироту је било око 5.000, а данас има свега око 15 ткаља; фото: ЈВ

Сећам се да је мама склањала ћилиме од нас, деце, али сам ја један узимала увек кад би она негде отишла и дуго гледала у шаре. Онда сам га враћала на место да се не примети – сећа се Славица.

Потпуно верује у предање да ова тканина, исткана уз сате и сате рада техником клечања, заиста има чудотворне моћи, како каже легенда која се преноси поколењима.

Од давнина је познато да пиротски ћилим отклања негативну енергију из просторије и зрачи позитивном, то је његова тајна, зато је и мистичан. Шаре на њему нису случајне. Легенда која се преносила с колена на колено каже да су то симболи су за заштиту човека од човека, али и за заштиту човека од негативне енергије из окружења – прича Славица.

“Треће око” чува власника

Тако “корњача”, на пример, означава дуг и срећан живот у благостању и симбол је јединства у породици у којој свако зна своје место. Означава и плодност жене, тако да ћилим стандардних димензија увек има 9 оваквих шара.

Ко има чилим са венцима имаће и разлоге за славље, прича Славица о веровању; фото: ЈВ
Ко има чилим са венцима имаће и разлоге за славље, прича Славица о веровању; фото: ЈВ

Верује се да ће онај ко има ћилим са венцима стално имати разлоге за славље и постизати резултате који ће бити запажени и вредновани.

“Гугутке” доносе радост и срећу, а често се појављују са “врашким коленом”, мистичном шаром која има “треће око”. Оно, каже легенда, прати власника на даљину, чува његов дом и не дозвољава да му се чине лоша дела.

Заштићено и умеће ткања

Чак 95 таквих шара – симбола за успех у послу, брзо напредовање, снагу и енергију за мушкарце и лепоту духа и тела, са више од 120 елемената обухваћено је Елаборатом са врло строгим критеријумима на основу којих је пиротски ћилим пре 13 година добио заштиту Географске ознаке порекла имена “Пиротски ћилим”.

То је једини производ са таквом заштитом у Србији, а да потиче из народа и да притом има уметничку вредност.

Након што је пиротско ћилимарство пре 3 године уписано у Националну листу нематеријалног културног наслеђа Србије, ћилим је постао јединствен у Европи као производ са две заштите јер је, осим географског порекла, заштићено и само умеће ткања.

Ручна производња је спора, тако да радионица "Дамско срце" има листу чекања; фото: ЈВ
Ручна производња је спора, тако да радионица „Дамско срце“ има листу чекања; фото: ЈВ

Месец дана посла за мање од метра

Све то прописује јасна и строга правила која ткаљама у радионици “Дамско срце” не падају тешко.

Уз напрегнуте очи, прецизне и брзе потезе прстију и сабијање нити алатком која се зове тупица, ћилимаркама треба читав месец, односно 22 радна дана уз осмочасовно радно време да направе мање од једног квадратног метра ћилима, прецизније око 80 квадратних центиметара.

Ако се поштује стандард, немогуће је брже. Радимо искључиво сертификовани ћилим, поштујемо строге критеријуме из елабората и стандард по ком је заштићен – каже Славица.

Пиротски ћилим се тка искључиво од вуне пиротских оваца; фото: ЈВ
Пиротски ћилим се тка искључиво од вуне пиротских оваца; фото: ЈВ

А одлике ћилима су такве да његов квадратни метар није тежи од 1.200 грама, ради се искључиво од вуне оваца пиротског краја која је оштра и даје дуговечност ћилиму, из једног дела и немогуће је приметити прекид нити. Има велику густину шара, оне су симетричне, а неке изгледају као да су повучене оловком.

Међутим, пошто једна од одлика пиротског ћилима онемогућава његову индустријску производњу, многи је сматрају најважнијом.

Ткаље у радионици кажу да је овај занат ништа друго до математички прорачун. За ћилим ширине метар и по оне ткају међу хиљаду нити.

Најчешће поклон за пословне партнере

И баш као што је и од самог настанка био намењен људима “од посебног значаја”, и данас су најчешћи купци пиротског ћилима они добростојећи.

Како причају у радионици, свој производ су ипак прилагодили времену у ком живимо.

Ови већих димензија углавном су поклон купаца из бизнис сектора пословним партнерима којима желе да дарују аутентичан српски производ, различити од било ког другог у свету.

Колика год цена ћилима била, онај ко узме у обзир да је његова гаранција трајности дуга читав век, тешко да је може сматрати превисоком.

Предлог Магацин-а:

Пиротски ћилим – српско етничко благо којем прети нестанак

Извор: Јужне Вести


Напиши коментар