За преживљавање Руса током вишегодишње опсаде Лењиграда „крив“ ген!


Тановништво Лењиграда данашњег Санкт Петербурга у сталној потрази за водом и храном током опсаде
Становништво Лењиграда данашњег Санкт Петербурга у сталној потрази за водом и храном током опсаде

Анализа структуре генома код Руса који су преживели опсаду Лењинграда током Другог светског рата показала је да је ДНК код тих људи мутирао и да су захваљујући томе они преживели једно од најтрагичнијих поглавља у том ратном сукобу.

Тим стручњака узео је узорке крви људи који су преживели немачку опсаду Лењинграда, данашњег Санкт Петербурга, која је трајала од 8. септембра 1941. године до 18. јануара 1944. године.

Крв људи који су били суочени са великим несташицама хране показала је да је њихова генетска структура другачија и да се разликује у два гена.

Становницима Лењинграда ти гени су заправо мутирали и они су им омогућили да преживе вишегодишњи пакао. Захваљујући тим генима људи су спорије губили енергију и могли су дуже да задрже топлоту у телу.

Иначе, овај пројекат анализе ДНК код преживелих почео је пре 15 година, а узети су узорци крви од 200 људи који су прошли голготу током опсаде Лењинграда која је трајала тачно 872 дана.

Будући да су и народи на Балкану доста пропатили током ратова, питање је времена када ће оваква студија показати да и сви ми имамо сличан ген.

Предлог Магацин-а:

70. годишњица пробоја блокаде Лењинграда (ФОТО)

Извор: Правда


Напиши коментар