За „војвођанску академију наука“ танка већина


3 1
Власт у Војводини не одустаје од оснивања своје академије. Подршка ДС, ЛСВ и СДС. Одустали од јавне расправе.

Без обзира на велику полемику у српској јавности коју је изазвала недавном одлуком да оснује Војвођанску академију наука, уметности и културе, власт у Војводини ће, по свему судећи, ту намеру реализовати у наредних месец дана.

Како је „Новостима“ потврдио председник покрајинског парламента Иштван Пастор (СВМ), покрајинска Влада је упутила тај предлог Скупштини Војводине на разматрање.

– Наредне недеље прецизираћемо термин седнице, али мислим да је најреалније да то буде најкасније до 10. јула – рекао је Пастор „Новостима“.

По речима Мирослава Васина (ДС), изостаће раније најављена јавна расправа о ВАНУК.

– Мислимо да она ипак неће бити потребна – каже Васин. – Довољно је да о томе своју реч кажу скупштински колегијум и посланички клубови парламентарних странака.

Већ сада се зна да ће оснивање ВАНУК, уз демократе и ЛСВ, подржати и четворо посланика СДС, странке Бориса Тадића, као и један посланик бивше Тадићеве странке НДС.

– Да, подржаћемо ВАНУК, јер мислимо да је добро да постоји место где ће се сакупљати научни радови из Војводине – каже шеф посланичког клуба СДС-НДС Милош Гагић.

Шеф посланичког клуба СВМ Шандор Егереши сматра да је ВАНУК „тема која заслужује озбиљне консултације“, као и да ће та странка, која је чланица владајуће коалиције на покрајинском нивоу, док на републичком подржава СНС, тек наредних дана донети одлуку.

Чак и ако најутицајнија странка Мађара не буде дала зелено светло војвођанској академији биће довољна 63 гласа демократа, лигаша и СДС (Скупштина има укупно 120 посланика) да ВАНУК танком већином започне свој трећи живот.

Основана је, подсетимо, давних седамдесетих као ВАНУ, али је 1992. реинтегрисана у новоосновани огранак САНУ у Новом Саду. Потом је 2003. покрајинска Скупштина реоосновала ВАНУ, а 2011. године Уставни суд ју је укинуо.

Матејин: Откидају део по део

– Није овде реч о бризи покрајинске власти за науку, уметност и културу, јер све потребе у тим областима могу да се реализују у постојећем огранку САНУ у Новом Саду – каже Предраг Матејин, шеф посланичког клуба СНС. – Ово је наставак тенденције да се откида део по део суверености Србије у Војводини.

Аутор: Ј. Цимић
Извор: Новости


Напиши коментар